Srijeda, 16. 1. 2019,  Moj izbor

Otok Pašman

Otok Pašman

ke stažení: mapa Otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

Na svojih 63 km2, 65 km razvedene obale otok Pašman pripada zadarskoj skupini otoka. Sa otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom.

Mediteranska klima je razvila bogati svijet flore i faune, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje ljubomorno čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana.

Većina od 3100 stanovnika tipičnih otočkih mjesta, kao što su Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Mali Pašman, Kraj, Tkon i Ugrinić bavi se tradicionalno ribarstvom i poljodjelstvom.

Vrijedni i vedri otočani u novije vrijeme bave se i turizmom, pa su razvili bogatu turističku ponudu: sobe I i II kategorije, apartmani, kuće za odmor, pansioni, auto kampovi, konobe i restorani u kojima ćete svakako kušati plodove mora i pôlja, ekološki zdravog otoka Pašmana.

Smještaj Otok Pašman

Povijesti i spomenici Otok Pašman

Otok nesebično pokazuje kontinuitet življenja od prapovijesti: Ilirski gradovi, ostaci gradina, arheološki nalazi iz doba Rima, vile rustike, mozaici, kameni kip Sv. Mihovila iz 12. st. u Neviđanima i mnogi drugi povijesni spomenici.

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona na temeljima starokršćanske crkve, sagrađen u XII st. i gotiziran u XIV st., bio je poznato glagoljaško središte. Crkvu krasi gotičko raspelo s početka XV st.

Franjevački samostan Sv. Dujma u Kraju datira iz 1390., a obnovljen je 1557. godine. Ističu se renesansni klaustar, blagovaonica i muzej u kome je posebno vrijedna slika Bogorodice s malim Kristom i Ivanom Krstiteljem

Kupanje i plaže Otok Pašman

Na sjevernoj strani otoka Pašmana uglavnom su pješčane plaže. izmedju gradova Tkon i Ugrinić je sedam pješčanih uvala na svega 3 km. Javne plaže su Vruljica, Južnja i plaža Ugrinić.

Na južnom kraju Pašmana u kampu Sovinje je FKK kamp i plaža a nalazi se na kraju ceste izvan naselja već Tkon. Plaža je pješčana i prirodni je fenomen kakav se može naći na samo nekoliko lokaliteta na Jadranu (najpoznatiji je otok Susak). Stalno taloženje pijeska stvorilo je ovu lijepu pješčanu plažu.

Plaže u Tkonu su popularna turistička destinacija za posjetitelje iz mjesta Biograda, koji svakodnevno dolaze trajektom za kupanje i ronjenje.

Sport i rekreacia Otok Pašman

Trakking - Na otoku postoje ucrtane brdske pješačke staze, teren je kamenit, škrapast i neravan, te vrlo pogodan za ovu vrstu sporta koja će vas rekreirati i opustiti ...

Biciklizam - Ljubitelji biciklizma na otoku Pašmanu imaju mogućnost unajmljivanje bicikala, uživati u vožnji po otoku i odličnim novouređenim mountain bike stazama ...

Ronjenje - Sve što želite saznati o moru i podmorju bit ćete u prilici saznati tek kada zavirite u njegove dubine. Tamo vas očekuju brojne podvodne pećine...

Nautika - Otok Pašman sa svim svojim mjestima kao destinacijama nudi vam razne sportske aktivnosti u i na vodi od kojih su najčešće sandoline, pedaline, daske za jedrenje ...

 

 

Prometne informacije Otok Pašman

Zračna luka Zadar - Zemunik - tel: +385 23 313 31 web: www.zadar-airport.hr
Croatia Airlines - Zadar, tel: +385 23250101, web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Biograd - tel: +385 23383022
Autobusni kolodvor Zagreb - tel: +385 60313333 Web: www.akz.hr
Autobusni kolodvor Zadar - tel: +385 23211035
Željeznički kolodvor Zadar - tel: +385 23 212-555, web: www.hznet.hr
Jadrolinija - podružnica Biograd, tel: +385 23384589,
Jadrolinija - Zadar, tel: +385 23250555, Web: www.jadrolinija.hr (vožnja trajektom od Zadra prema otoku Ugljanu u mjesto Preko, Ugljan i Pašman povezani su mostom - mostarina se ne naplaćuje) 
Hrvatski auto klub HAK - tel: +385 1 4640 800, web: www.hak.hr

Korisne informacije Otok Pašman

Savjetujemo: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije odlaska, pridržavajte se prometnih propisa, osobito u manjim mjestima i selima.

Doktor: u mjestima Tkon i Neviđane.
Apoteka: Tkon
Hitna pomoć: Biograd - 24 sata, oko 3 km (trajekt)
Bolnica: Zadar
Veterinar: Biograd

Otok Pašman IZLETI

Nacionalni park Krka + ŠibenikNacionalni park KornatiNacionalni park PaklenicaModrić špiljaRijeka Zrmanja - KanuVrgada - otok robinsonaZadar s okolicomVečernja vožnja brodom po Pašmanskom kanaluFish piknik - VrgadaJeep SafariVečernja panoramska vožnja brodom do ZadraJednodnevno jedrenjeBungee JumpingPoluPODMORNICA BIOGRAD na MoruJahanje - Vrana Burnum - arheolosko nalaziste- Nacionalni park KrkaOtok VisovacSrima - Prižba – dvojne bazilikeArheološki lokalitet CRKVINA

Fotogalerija Otok Pašman

Otok Pašman foto1 Otok Pašman foto2 Otok Pašman foto3 Otok Pašman foto4 Otok Pašman foto5 Otok Pašman foto6 Otok Pašman foto7 Otok Pašman foto8
DHMZ - www.dhmz.htnet.hr

Vrijeme Otok Pašman

Vrijeme danas ›

O Chorvatsku, Robinzonády

Copyright © chorvatsko-levne s.r.o., Ljeto 2019 Hrvatska Site by WERC - website realizations