Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

NP Kornati + Park Prirode Telašćica iz Zadra

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Facebook Twitter Email

Izlet NP Kornati + Park Prirode Telašćica iz Zadra

Nacionalni park Kornati obuhvaća skupinu od 141 otoka i grebena. Ima iznimnu prirodnu i estetsku vrijednost. Ovaj nacionalni park himna je svojoj prirodi i oda ljudima ovoga kraja koji su stoljećima nastanjivali ovaj zemaljski raj. Generacije poljoprivrednika, stočara i ribara koji su uložili veliki trud u ovu zemlju danas je vidljivo u suhozidima, rijetkim komadićima plodne zemlje i skromnim kamenim nastambama. Zbog svog nevjerovatnog okruženja, zanimljive geomorfologije, delikatne obale i bogatog morskog ekosustava, većina Kornata proglašena je nacionalnim parkom 1980. godine. Poznate kornatske 'krune' (litici) okrenute prema otvorenom moru karakteriziraju većinu vanjskih otoka u moru. što ih čini jedinstvenim za ovo područje. Visoke litice su zapravo vapnenac i sedimentne stijene koje pokazuju bizarne oblike koje je stvorila atmosfera. Proces korozije, erozije i abrazije dao je dodatnu notu ovoj ogromnoj površini koja se ponegdje hridi spuštaju okomito preko 90 metara duboko u more (otočne krune su Piškera i Rašip). Najviša kruna Kornata nalazi se na otoku Klobučaru i iznosi 82 ​​m nadmorske visine, dok je najduža na otoku Mani (1350 m).

U blizini je Park prirode Telašćica. Samo ime vjerojatno dolazi od latinskog 'tre lagus' što znači tri jezera. Jezero Mir (Mir) nalazi se na jugozapadu i leži u uskom kopnu između uvale Telašćica i otvorenog mora. Vanjski dio uvale Telašćica čine okomite hridi i to je najistaknutija hridina jadranske obale. Litica se proteže od rta Mrzlović prema jugozapadu pa sve do padine Velog vrha na jugoistoku do 161 m visokog Grpašćaka. Najdublja dubina je 85m. Ovo područje ima izvanrednu vegetaciju i bogato je florom i faunom. More je naseljeno različitim koraljima uključujući i ugrožene crvene koralje. Sa stijena se mogu promatrati dupini.

Program:

08:45 - Obilazak počinje u 8:45 iz Zadra - Dobrodošli na brod! Dopustite da vas razmazimo ukusnom domaćom rakijom, sendvičima šunke i sira za doručak, dok vas naš vodič zabavlja fascinantnim pričama o veličanstvenim znamenitostima ture.

11:30 - 13:45 - Uvala Telaščica - slobodno vrijeme - Sada je vrijeme da sami istražite otok! Svakako odite na zadivljujući vidikovac na vrhu veličanstvenih strmih litica iznad mora! Posjet slanom jezeru “Mir” usred otoka je obavezan! Prošećite oko slikovitog jezera ili se okupajte u moru ili jezeru!

13:45 - 14:15 - panoramska plovidba - Svi na palubu! Divite se slikovitim pogledom na Nacionalni park Kornati i uvalu Suha Punta koja je naša sljedeća stanica.

14:15 - 15:30 - Suha Punta, ručak, slobodno vrijeme - Suha Punta je uvala na otoku Kornatu. Nema trajekta, nema vode, nema struje. Vidjet ćete kako izgleda mjesto Robinsona Crusoea. Sada je vrijeme za uživanje u ukusnom mesu i ribi s roštilja, salati, sve zaliveno rajskim hrvatskim vinom!

15:30 - 18:00 - povratak - Savršeno vrijeme za osvježavajući ljetni zalogaj - sočna lubenica pomoći će vam da ostanete hidrirani.

18:00 - planirani povratak u Zadar - Avantura je gotova! Nadamo se ste uživali u ovom danu i da se vidimo opet! Hvala! Doviđenja!

Preporučujemo da sa sobom ponesete: fotoaparat, sunčane naočale, kupaći kostim, ručnik, naočale za plivanje, šešir za sunce, krema za sunčanje, dobro raspoloženje

Cjenik i upit za izlet

Odaberite jedan od navedenih izleta i upišite datum.

loď Zadar
POLAZAK: brod polazi iz Zadra, pored mosta GPS koordinate 44.116240, 15.228428
Svaki dan
8:15
Odrasli: 60 €
Djeca (3-11.99): 30 €

Datum izleta

Napomena uz cjenik

U cijenu uključeno: turistički vodič, ulaznice u Park prirode Telaščica, sendić, ručak, piće, osiguranje i PDV

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj