Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Sukošan

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Sukošan je  naselje i lučica u prostranom zaljevu Zlatna luka, Jadranskom magistralom 10km jugoistočno od Zadra. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo i turizam. Danas je sjedište Općine Sukošan kojoj pripadaju i mjesta Debeljak ,Glavica i Gorica. Samo mjesto broji oko 3000 stanovnika. Imamo dječji vrtić, osnovnu školu s novoopremljenom sportskom dvoranom, ambulante opće i zubne prakse, te sve ostalo što nas čini mjestom ugodnim za život tijekom cijele godine, a mnogi su ga prepoznali i kao mjesto idealno za odmor.
Da je uistinu turističko mjesto, svjedoči preko 3000 ležaja u luksuzno uređenim apartmanima, pansionima,motelu i hotelima, a rado su posječeni i brojni kampovi smješteni u neposrednoj blizini mora.

Vrijeme

vrijeme
22 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1012 hPa
  • Vlažnost: 49 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 0
počasí
Čet
20 °C
15 °C
počasí
Pet
21 °C
15 °C
počasí
Sub
23 °C
15 °C
počasí
Net
23 °C
16 °C
počasí
Pon
22 °C
16 °C

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.
Turistička zajednica općine Sukošan - Ulica I. kbr. 89, HR-23206 Sukošan,
tel: + 385 23 394104     fax: +385 23 393 345, info@sukosan.hr, web: www.sukosan.hr


Povijest i spomenici

Nije pouzdano poznato vrijeme nastanka mjesta Sukošana, smještenog desetak kilometara južno od Zadra. Međutim, njegov izvanredni zemljopisni položaj u zaštićenoj luci, nazvanoj Zlatna luka (Portus aureus), te još u moru vidljivim tragovima vile rustike na Barbiru, ilirske tvrđave na Vrčevu, te starog rimskog vodovoda (Vilinski zid), neodoljivo ukazuje na mogućnost nastanka ovog naselja u doba rimskog vladanja na istočno jadranskoj obali. Nažalost, prvi izvorni- pisani spomen Sukošana kao naselja potječe iz 1289. godine, pa o njegovu prethodnom postojanju i življenju ne znamo ništa.
Crkva svetog Kasijana je župna crkva smještena u starom selu. Danas je to lijepa kamena građevina sa detaljima romanike i baroka koja je u ovom obliku od XVII. st. , ali po mnogim povjesničarima mnogo skromnija postojala je i prije prvog pisanog spomena ( 1289.g.). Tome u prilog ide pretpostavka da je današnji naziv mjesta proizašao iz naziva San Kasijan.

Uz nju je mnogo kasnije u XX st. sagrađen zvonik po nacrtu poznatog arhitekta i konzervatora Ćirila Ivekovića. A Sukošanci su posebno ponosni na prekrasan zvuk svojih zvona koja i danas imaju važnu ulogu u svakidašnjem životu. Dvorište crkve opasano visokim kamenim zidom „ Ispod kampanela“ ljeti postaje jedinstvena pozornica na kojoj se već niz godina održavaju klapski koncerti. Blagdan sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana, slavi se 13. kolovoza kada oko mjesta vjernici idu u procesiji noseći njegov kip. Sveti Kasijan (lat. Sanctus Cassianus, tal. San Cassiano) je svetac koji se rijetko štuje u našem narodu. Živio je u vrijeme vladavine cara Dioklecijana kada su bili veliki progoni kršćana. Bio je istaknuti Rimljanin i kršćanin. Kao biskup najprije je protjeran iz Tirola gdje je propovijedao je evanđelje, a potom oko 300. g. i iz Rima. Radosnu vijest nastavio je propovijedati u Imoli naročito mladima i djeci. To se nije svidjelo rimskoj vlasti, koja je tražila od njega da se odrekne svoje nauke i prinese žrtve rimskim idolima. Kasijan to nije htio učiniti, pa ga je Carski namjesnik osudio na mučeništvo. Djeca i mladi koje je učio Evanđelju izboli su ga svojim pisaljkama. Tako je Kasijan podnio mučeništvo za Isusa Krista 302. godine. Kršćani u Imoli pokopali su Kasijana u svojem gradu i odmah počeli slaviti kao sveca, a poslije postaje nebeski zaštitnik pokrajine Tirol.

CRKVICA SV. MARTINA

Ako u Sukošan dolazite sa auto-puta, na brežuljku iznad vinograda i maslinika ugledat ćete CRKVICU SV. MARTINA, koja je u davna vremena bila župna crkva srednjovjekovnog sela Prljane.
Građevina romaničkog stilskog obilježja., smještena na području Kaštelina. Prvi spomen datira iz davne 1387.g., svjedok je burne povijesti ovog kraja, pa je u više navrata bila do temelja porušena. Posljednji put srušili su je četnici u domovinskom ratu krajem 1991.g. Mještani i branitelji uvjereni kako ih je Sv. Martin zaštitio u tim burnim vremenima obnavljaju crkvu koja je posvećena 11.XI 2005. g na blagdan Sv. Martina. Na taj dan se svake godine u njoj slavi sveta misa.

NADBISKUPSKI LJETNIKOVAC – PALAC

Ljepotu sukošanske uvale i blagost njegove klime najbolje svjedoči ljetnikovac zadarske nadbiskupije - Palac, sagrađen na umjetno nasutom otočiću usred uvale krajem XV. st., u kojem su ladali crkveni dostojanstvenici grada. Danas na to podsjećaju samo njegovi skromni ostaci, koji svejedno ukazuju na njegovu nekadašnju velebnost. Dao ga je sagraditi zadarski nadbiskup Matheo Valaresso 1470.g. bila je to palača pravokutnog tlorisa na kat, monumentalnih dimenzija. najznačajniji primjerak ladanjske arhitekture. Za vrijeme kandijskog rata poslužio je za zaštitu sukošanaca od turskih napada.
Danas je to simbol mjesta i naš zaštitni znak. Posebno je lijep u zalasku sunca,kada pruža jedinstveni prizor. U ljetnim mjesecima možete do njega i otplivati.

CRKVICA GOSPE OD MILOST

Nalazi se u samom centru starog sela nasuprot kopnenih – Gornjih vrata, na istoimenom trgu. Sagrađena je 1650.g. u vrijeme Kandijskog rata i pošasti kuge, a posvećena je Blaženoj djevici Mariji u znak zahvale što je mjesto poštedjela od kuge koja je u to doba harala ovim krajem.
Svjedoči o vjekovnoj povezanosti sukošanaca sa Blaženom djevicom koja ih je štitila u teškim vremenima.
Na crkvi su ugrađeni otvori za puškarnice, po čemu zaključujemo kako je služila kao zaštitni objekt ispred seoskih vrata.
Zanimljiviji su svakako dovratnici, dva predromanička arhitrava. To su reljefi iz IX i X. St. I bez sumnje potječu sa stare crkve sv. Kasijana.
Uokolo crkve je nekada bilo groblje.

GORNJA VRATA

Nekada su bila ulaz, odnosno izlaz iz utvrđenog Sukošana, to su ujedno i vidljivi ostaci obrambenih zidina kojima je bio opasan, a koje su podigle mletačke vlasti 1468-1470. godine, kako bi zaštitile naselje i ljude.

GRB ZMAJEVIĆA


Na zgradi zvanoj «Biskupija», koja je danas nažalost zapuštena, nasuprot Palacu i danas stoji divan primjerak hrvatskog grboslovlja, kameni grb zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića

Kupanje i plaže Sukošan

Glavna plaža „Dječji raj“ kako joj i samo ime govori, zbog svoje plićine i pješčanog dna raj je za djecu i sve one koji osim u plivanju znaju uživati u u raznim igrama u moru. Posebno je pogodna za ljubitelje „picigina“. Na plaži možete izmajmiti ležaljke i pedaline, osvježiti se sladoledom ili popiti piće u nekom od kafića. Plaža je opremljena tuševima, kabinama za presvlaćenje i eko WC- ima. Inače uvala u kojoj je smještena proteže se od „Barbira“ do „ Podvara“ i u cijelosti je pogodna za kupanje. Obala je djelom popločana kamenim pločama, a većim dijelom prekrivena oblutkom.
Plaža „Zlatna luka“ nalazi se na ulazu u Sukošan iz pravca Zadra. Plaža je prekrivena oblutkom , a tamarisi i borovi nude prirodnu hladovinu za ljetnih vručina. Plaža sadrži tuš, kabine za presvlačenje i eko WC-e. Na plaži možete uživati i u odbojci na pjesku.
Plaža „Makarska“ je također lijepo uređena. Sadrži tuš, kabine i eko WC-e. Obala je dijelom popločana, a dijelom prekrivena oblutkom, sa dosta prirodne hladovine tamarisa.
U neposrednoj blizini je igralište za odbojku na pijesku, košarkaško igralište i bočalište.
Od Zlatne luke do prirodnog kompleksa Tustica Sukošan ima preko 6 km razvedene obale,koju oplahuje čisto i bistro more, i gotovo je cijelom dužinom pogodna za kupanje.
Gosti mogu birati između uređenih plaža i intimnih malih uvala.

Sportska ponuda

Sukošan pruža niz mogućnosti onima koji svoj odmor osim kupanja i sunčanja žele obogatiti i nekim drugim aktivnostima.
Prekrasna priroda koja nas okružuje pogodna za šetnje i vožnju biciklom, idealni uvjeti za jedrenje, igrališta na otvorenom, nova opremljena Sportska dvorana, zadovoljit će sve ljubitelje aktivnog odmora
Košarka - ukoliko ste ljubitelji košarke došli ste u pravi kraj. Na igralištu u samom centru mjesta košarka se igra svaki dan. Košarkaški klub „Sukošan“ preko ljeta organizira i dječji kamp košarke, a organiziraju se i turniri, te natjecanja u street ballu
Nogomet i mali nogomet također su popularni, svakog ljeta održavaju se malonogometni turniri na Sportskom centru u organizaciji NK „Zlatna luka“.
Odbojka na pijesku je svakako pravi ljetni sport, zanimljiv i atraktivan. Ukoliko i sami uživate u igri na raspolaganju su vam igrališta na plaži „kod Križa“ i u „Makarskoj“
Pravu draž ćete osjetiti ukoliko zaigrate na turniru koji održava svake godine krajem srpnja.
Stazama uz more ujutro i pred večer sigurno su poseban doživljaj, ali ništa manje lijepo nije proći kroz polja, vinograde i maslinike, osjetiti miris makije i ljekovitog bilja, sa brda uživati u pogledu na Sukošan i Marinu, Pašmanski kanal i otoke sjedne, te plodne Ravne kotare s druge strane.
Boćanje - tipična igra za dalmatinska mjesta pa tako i za Sukošan. Svake nedjelje i blagdana muškarci se okupljaju na boćalištima. Za početak je vrlo zanimljivo promatrati prilično temperamentnu igru; kasnije se možete u tome i sami okušati.
Surferi mogu jedriti sve dok ima dovoljno vjetra; izvoditi spektakularne skokove presijecajući valove. Nekim surferima to je relaksirajuća zabava na vodi dok neki uživaju u opasnostima i adrenalinu, ali to je također i životni stil u potrazi za granicom savršenstva u vještinama i samo-izražavanju.
U Sukošanu surferi mogu uživati cijele godine. Tijekom proljeća i jeseni "ulovit" ćete dobru buru i umjereno jugo, a ljeti će odlične uvjete omogućiti tramuntana i maestral. Zbog blizine otoka jedrenje je dosta sigurno pa daskati mogu svi zaljubljenici neovisno o stupnju znanja i vještine.
Iako je Sukošan tradicionalno više okrenut plodnim poljima nego ribolovu, danas se mjesno stanovništvo, uz turizam i poljoprivredu bavi ribolovom (od udičarenja i svićarenja, do ribolova mrežama). Uz malo sreće možete naići na domaćina, koji će Vas povesti "na mriže" ili „na sviću“, a ako ne, uzmite svoju udicu, nađite pogodno mjesto. Želimo Vam dobar ulov.
Zadarsko područje je u Dalmaciji najbogatije otocima i prednost ovakvog akvatorija je u tome što se u svim vremenskim uvjetima može pronaći lokacija za sigurno ronjenje. Ljepota našeg podmorja poznata je diljem svijeta, a taj čarobni svijet tišine privlači sve više poklonika.
Uživajte u posenoj avanturi i zaronite u plavi raj Jadrana.
U Zaljubljenicima ovog prekrasnog sporta na raspolaganju je ronilački centar „Zlatna luka“ koji se nalazi usklopu Marine Dalmacija
Zrmanja je rijeka koju od milja zovemo „ ljepotica i zvijer“. Nabujala pruža nam jedan od najboljih raftinga u ovom dijelu Europe, a kada se smiri, postaje ljepotica koja nas lagano nosi kroz krajolike koji oduzimaju dah svojom ljepotom. To je rijeka koju morate vidjeti i doživjeti.
Preporučamo organizirane rafting ture od mjesta Žegara i do Muškovaca...
Paintball je jedan od najuzbudljivijih ekstremnih sportova u svijetu i postaje sve popularniji među milijunima muškaraca i žena svih dobnih skupina i životnih stilova. Pošto je baziran na adrenalinu u timskoj igri izvrsno oslobađa od dnevnih obaveza i ponovno oživljava avanturistički duh
Paintball avanturu možete doživjeti na izuzetno atraktivnim terenima Velebita.

Informacije o dolasku Sukošan

Zračna luka Zadar - Tel.:+385 (0)23 205 800 web: www.airport-zadar.hr CROATIA AIRLINES- POSLOVNICA ZADAR,tel: +385 23 250 101, www.croatiaairlines.com
Autobusbni kolodvor Zadar - +385 (0)23 311 086,web: www.liburnija-zadar.hr Jadrolinija Zadar - tel. +385 23 25 05 55, web: www.jadrolinija.hr
Hrvatski auto klub - tel. 987, web: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

Svakog petka od 20:30 do 24:00 možete se zabaviti uz dalmatinsku pjesmu, ribu i vino.

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj