Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Primošten

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Primošten s više od 2 000 stanovnika nalazi se 50 km sjeverno od grada Split, 32 km od povijesnog grada Trogira i 25 km od grada Šibenika, u najjužnijem dijelu sjeverne Dalmacije. Primošten u prošlosti bio otok ribarsko selo, danas je povezan s kopnom, koja je izgrađena modernin diom grada. Primošten ističe još s poluotokom Raduča. Povijesni dio Primoštena su tipične uske ulice, koje štiti od sunca, s mnogo trgovina, restorana i kafića. Grad okružuju vinogradi Babić s kamenim terasama. Crveno vino Babić je među najpoznatijim kvalitetnih vina diljem Dalmacije. Danas Primošten je vrlo popularna turistička destinacija, popularno turističko odredište, mirne šljunčane plaže u središtu grada, a posebno za prekrasan stari centar.

Vrijeme

vrijeme
29 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1016 hPa
  • Vlažnost: 28 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 4
počasí
Čet
26 °C
17 °C
počasí
Pet
25 °C
17 °C
počasí
Sub
26 °C
18 °C
počasí
Net
26 °C
19 °C
počasí
Pon
26 °C
19 °C

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Turistička zajednica Primošten (turistički ured)
tel:. +385 22571111
E-mail: tz-primosten@si.htnet.hr

Povijest i spomenici

Otok je naseljen od prapovijesti. Nakon turskih osvajanja u Bosni 1463. godine, bježeći stanovnici naselja Prhovo, Kruševo širokim i na sigurnije utočišta i krajem 15. stoljeća naselili mali otočić zvan Gola Glava, koji je stajao u blizini obale. Od 1564. selo je poznat kao Primošten. U to vrijeme naselje kako bi zaštitili zidine i kule i jedina veza s kopnom bio je pokretni most. Otok je bio premošten, a njegov sadašnji naziv je Primošten. No, baš kao što je u 16. stoljeću naselili Bosanci bježali od turskih osvajača. Do 19. stoljeća, Primošten je bio okružen zidinama kao obranu od Turaka, Hrvata. U Drugom svjetskom ratu, Primošten dobio mnogo štete. Mještani jedu tradicionalni ribolov, i dalje rastom voća i povrća. Primošten je poznati po vinogradom s dobrom crnom vinu marke Babić. Za grad koji je tipičan za održavanje stare tradicije i običaje, a to se odražava na odjeću urođenika, neke od izvornih ribarskih kuća i dio zidova s ​​velikim ulaznim vratima od mletačke dominacije i crkve Sv. George, koji dominira grad od 15. stoljeća. Osim činjenice da je od crkve prekrasan pogled na cijeli Primošten i susjednih područja, možemo vidjeti u poznatom ikonu Majke Božje u srebrnim okvirom i baroknog oltara. Crkva dobila današnji oblik u 18. stoljeću, kada je povećana te je barokizirana.

Kupanje i plaže Primošten

Za ljubitelje je miran i romantičan odmor u Primoštenu. U Primoštenu naći čete lijepe šljunčane plaže s borovom šumom, toplo i kristalno čisto more s postupnim ulaskom u more pogodna za djecu i neplivače. Ne brinite čak ježinacima, jer oni se ne pojavljuju u ovom trenutku. Plaža je opremljena novim tuševima i svlačionicama. Plaže su uvijek čiste. Također možete pronaći plaže sa stijenama i grebenima, koje su pogodne za ronjenje i za klijente koji traže privatnost. Na tim plažama je zato puno grebena i prostore gdje je nešto za svakoga.
U Primoštenu i okolini naći čete prijateljsko okruženje starog ribarskog sela, mir, romantiku i prekrasnu prirodu.

Sportska ponuda

Za ljubitelje aktivnog odmora Primošten nudi bogat izbor - tenis, odbojka na pijesku, košarka, najam sportske opreme za sportove na vodi i pod vodom, ali i bicikle i pedala. U okolini postoji biciklističke staze. Naći ćete školu ronjenja i podmorsko slikanje, moći ćete uživati u ronjenju, let padobranom, sportski ribolov, skijanje na vodi, jedrenje, planinarenje. Možete igrati mini golf, kuglanje, boćanje, stolni tenis. Možete ići na izlete brodom, ribolov, posjetiti atraktivne okolne nacionalne parkove i povijesne gradove i mjesta atraktivne za putovanje.

Informacije o dolasku Primošten

Zračna luka Split - web: www.split-airport.hr, tel: +385 (0) 21 203 555, fax: +385 (0) 21 203 422,
Adresa: Zračna luka Split, Cesta dr. Franje Tuđmana 96 P.P.2, 21210 Kaštela
Hrvatska Airlines Split - Split grana, web: www.croatiaairlines.com, tel: +385 21203183, e-ticketing: e-mail: flyonline@croatiaairlines.hr
Autobusni kolodvor Šibenik - tel. +385 60368368,
E-mail: autotransport@si.htnet.hr
Trajekt Jadrolinije Šibenik - tel. +385 22 21 34 68 web: www.jadrolinija.hr,
Hrvatski auto klub - Split - tel. +385 1 987, +385 21383370, web: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

Mali trg iza ulaznih vrata u večernjim satima mjesto održavanja kulturnih predstava, bogata večernja druženja s kulturnim programima, živa glazba i tradicionalne plesove se održavaju ovdje, kao i vjerskih svečanosti. Večernja šetnja po rivi starog Primoštenu, i onda uzbrdo crkvi Sv. George poboljšava vaše iskustvo iz odmora. U Primoštenu naći čete restorani s domaćim specijalitetima, barovima, konobama, kafićima, diskotekama, slastičarnice u centrima, pizzerije, trgovine, tržnica dan i večer za djecu s različitim atrakcija parkova, igrališta na plaži, animacijski programi, turističkih vlakova.
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj