Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Podgora

Hrvatska, Srednja Dalmacija

Podgora, naselje i luka u Makarskom primorju, 9 km jugoistočno od Makarske. U selu su brojna vrela pitke vode i ljekovito slano vrelo Klokun. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, pomorstvo, ribarstvo i turizam. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65). U gornjem dijelu naselja, u zaseocima Rošćićima i Marinovićima, sagrađene su u XVII./XVIII. st. kule za obranu od Turaka. Od baroknoga ljetnikovca obitelji Mrkušić sačuvao se samo portal na ulazu u park hotela i zanimljiva osmerostrana kapela. Na groblju su srednjovjekovne nadgrobne ploče i spomenik Mihovilu Pavlinoviću, rad Ivana Rendića. Na uzvisini iznad luke je monumentalni spomenik galebova krila iz 1962. Uz more je poslije potresa (1962.) podignuta nova crkva moderne koncepcije (oblik broda).

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na  plažu, smještajne jedinice zaključavajte  i zatvarajte prozore prije izlaska. Pridržavatjte se prometnih pravila, posebice u selima, te vozite oprezno kad pada kiša.

Turistička zajednica Podgora (turistički ured) - Branimirova 87, Podgora, tel / fax: 00385 21 625 560, e-mail: tz, www.podgora.hr-Podgora @ st.htnet.hr

Povijest i spomenici

Podgora je rano naseljena najviše zahvaljujući svome dobrom zemljopisnom položaju. Prvi put se Podgora u pisanim dokumentima spominje 1571. godine kao jedno od mjesta koje Venecija uzima pod svoju zaštitu, nakon turskog poraza u bitci kod Lepanta. Iz tog doba postoje ostaci groblja sa ponekim sačuvanim nadgrobnim spomenicima. Crkva Sv. Tekle spominje se 1630. godine. U Gornjoj Podgori koja je bila naseljena do velikog potresa 1962. godine, postoji niz ostataka crkava, a najvažnija građevina, takoder potresom oštećena, je velika kula na brdu Roščići iz vremena turske najezde. Kula je izgubila na svom “borbenom” izgledu s obzirom da je s vremenom preuređena za stanovanje.
Važniji povijesni spomenici su i Crkva Svih Svetih, sagradena 1764. i Kapela Svetog srca Isusovog koji je 1804. dala sagraditi obitelj Mrkušic.Tijekom svoje duge povijesti sve do današnjih dana Podgora je bila okrenuta moru i živjela je od mora, iako je sve do druge polovice dvadesetog stoljeca svojim vecim dijelom bila smještena malo više na Biokovu. Planina je tada naselje štitila od opasnosti koje su dolazile sa mora, poput pljackaša i gusara, a i zemlja je plodnija podalje od mora zbog saliniteta zraka i tla. Nakon velikog potresa 1962. godine Podgora se u potpunosti okrenula moru. Njeni stanovnici su svoje nove kuæe gradili što bliže moru, radije nego da obnavljaju stare oštećene u Gornjoj Podgori. Izgradnja Jadranske magistrale sve veceg prisustva turizma tome su svakako pogodovale.

Koupání a pláže Podgora

Plaže u Podgori mogu se podijeliti u nekoliko zasebnih cjelina:
- plaža u autokampu Sutikla nalazi se na kraju grada prema selu Čaklje. Plaža je šljunčana, ali na žalost, jako uska. Nekima će možda smetati buka automobila,  a osvježenje  možete potražiti u brojnim kafićima uz cestu. 
- plaža ispred mjesnih hotela - šljunčana plaža u dužini od jednog kilometra, na nekim mjestima može se naći i hladovina ispod stabala koji se nad plažu naginju sa obližnje šetnice. na dohvat ruke nalaze se mnogi kafići sa osvježavajućim napicima i sladoledom, no ova plaža je ljeti puna i bučna, pa se ne preporučuje onima koji traže mir i odmor u tišini.
- plaže blizu luke - pored mjesne lučice u blizini novouredjenog hotela Sirena nalaze se dvije male i uske šljunčane plaže bez hladovine. Unajmiti možete ležaljke i suncobrane, a u blizini je i nekoliko manjih retorana
- plaža u luci zove Plešivac - najljepša plaža u Podgori, široka šljunčana uvala duga je više od jednog kilometra, ima ugodnu hladovinu borovih stabala ali i dovoljno prostora za sunćanje. Osvježenje možete potražiti u restoran ili u baru.
- prirodne plaže - najbliža prirodna plaža je  šljunčana plaža na kraju plaže Plešivac čiji je jedan dio rezerviran za nudiste. Na svim ostalim prirpdnim plažama instalirani su tuševi sa slatkom vodom i kabine za presvlačenje.
- duž obale prema Tučepima možete doći do uvale, gdje se nalazi lijepa šljunčana plaža uz postupni ulaz u more, a ima i hlada pod borovim granama, na plažu se može stići automobilom, parking je na određenom mjestu na cesti a pješice se treba spustiti do mora sputit na svim plažama u Podgori možete unajmiti ležaljke i suncobrane. Pristup u more je postepen. Plaže su vrlo pogodne za malu djecu.

Sportska ponuda

Podgora ima mnogo sportskih i rekreacijskih ustanova.
- dva unutarnja i jedan vanjski bazen;
- prostorija za tjelovježbu;
- sauna i hidroterapijski bazen,
- jedrenje i drugi vodeni sportovi;
- iznajmljivanje brodova i gondoli;
- stolni tenis;
- površine za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku;
- škola ronjenja;
- teniski tereni;
- kuglana;
- šetnicu uz obalu (lungo mare);
- dobro održavane plaže
- oprema za vodene sportove

Informacije o dolasku Podgora

Zračna luka SPLIT - Kaštela: www.split-airport.hr, Info tel: +385 (0)21 203 555, fax:+385 (0)21 203 422, adresa: Zračna Luka Split - Kaštela, Cesta dr. Franje Tuđmana 96, P.P.2,  21210 Kaštela, HRVATSKA

CROATIA AIRLINES SPLIT http://www.croatiaairlines.com/, poslovnica SPLIT, tel: + 385 21 203 183, email: flyonline@croatiaairlines.hr

Autobusni kolodvor Makarska
- +385 (0)21 612 333, A. Starčevića 30, v U Podgori su autobusne stanice na magistrali

Trajekt Jadrolinija Makarska - tel. +385 21 611 977, web: www.jadrolinija.hr, Obala K.Tomislava, Makarska

Hrvatski auto - klub - tel. 987, web: www.hak.hr, (Makarska) tel: 021 611 987

Kulturna događanja i noćni život

Tijekom ljetnih mjeseci u Podgori održava se više događaja kao što su Ribarska noć (noćni ribolov) ili Dan Podgore (Podgora dan).
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2019 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj