Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Baška Voda

Hrvatska, Srednja Dalmacija

Baška Voda je popularna turistička destinacija, nalazi se na Makarskoj rivijeri, koja je poznata među turistima po svojim šljunčanim plažama koje su većinom okružene gustom borovom šumom. Baška Voda je u ranijim vremenima bila ribarsko selo i  već je bilo naseljeno u antičko doba. Nalazi se samo 10 kilometara od Makarske. Zbog čistoće i bistrine mora, šljunčanih plaža lokacije na podnožju planine Biokovo - koje je često posjećeno medju ljubiteljima planina i planinarenja, te botaničara - Baška Voda, postala je poznato mjesto s bogatom turističkom ponudom, gostoprimstvom i hotelskom uslugom. Pored mora, sunca i prirode, Baška Voda svojim posjetiteljima nudi raznovrstan kulturni i zabavni program. Između ostalog ovdje se održavaju i tradicionalne pučke fešte i proslave vjerskih blagdana. U blizini se nalaze mjesta: Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast, Topić.

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte  i zatvarajte prozore prije izlaska. Pridržavatjte se prometnih pravila, posebice u selima, te vozite oprezno kad pada kiša. 

Medicinska služba:
ambulanta, stomatolog i ljekarna nalaze se direktno u Baškoj Vodi. Bolnica i prva pomoć je u Makarskoj udaljena 11 km. Veterinar je također u Makarskoj.

Povijest i spomenici

Prapovijest - Arheološki nalazi svjedoče o životu na prostoru današnje Baške Vode oko četiri tisuće godina prije Krista, a glavni motiv za naseljavanje ovoga prostora bio je izvor pitke vode. U brončano doba, vremenu stočarskih seoba na Mediteran, dolazi do sukoba različitih plemena oko izvora vode i pašnjaka, pa se na uzvisini Gradina u središtu današnjega mjesta, radi obrane izvora vode, formira utvrđeno naselje čiji su bedemi bili napravljeni u suhozidu.

Antika, kasna antika... - antici je na mjestu Baške Vode postojalo naselje Aronia, a osim arheološkim nalazima znanstvenici svoju tvrdnju potkrijepljuju Tabulom Peutingerianom, kartom na kojoj je istoimeno naselje naznačeno upravo na mjestu današnje Baške Vode. U kasnoj antici, od kraja IV do VII stoljeća, dolazi do prodora barbarskih naroda pa stanovništvo na Gradini podiže utvrdu u koju su se mogli skloniti od napada, ali i nadzirati ulaz u Brački kanal. Ostaci zidova naselja iz V - VI stoljeća vidljivi su na Gradini i danas, a brojni nalazi amfora i ostaloga keramičkoga materijala govore o trgovačkim odnosima sa sjevernom Afrikom, istočnim Mediteranom i Crnim morem. Nedaleko od Gradine pronađen je i znatan broj grobova iz razdoblja antike, s mnoštvom grobnih priloga (lucerne, nakit, staklene posude, kipići Euterpe i Kupida itd). Osim rimskih, neki nadgrobni natpisi navode ilirska imena, po čemu se može zaključiti da je uz novopridošlo rimsko, bilo brojno i autohtono ilirsko stanovništvo. Arheološki nalazi na širem prostoru mjesta govore o postojanju više villae rusticae. U VII stoljeću dolazi do prodora Slavena koji zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati. Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more. Samo pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na basczi vodi, izvoru pitke vode, a treba pretpostaviti da su prve građevine podizane kao skloništa za pastire.

Novo doba - Krajem XVII stoljeća, prestankom opasnosti od gusara, a nakon izgona Turaka (1684), stanovništvo se vraća na obalu i polako podiže novo naselje, čije se ime, Baška Voda, prvi put spominje 1688. godine. Prva javna građevina je kasnobarokna crkvica sv. Lovre sagrađena 1750. godine, na temeljima antičke građevine. Osim poljodjeljstva, stanovništvo se okreće moru, pa se bavi i ribarenjem i pomorstvom. Prva škola otvara se 1845. godine, crkva sv. Nikole u neoromaničkom stilu gradi se 1889, a 1900. godine otvara se i pošta. Izgradnjom pristaništa 1912. godine Baška Voda postaje značajna luka ovoga područja preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja.

Baška voda danas - Tridesetih godina XX stoljeća braća Sikavica grade prvi baškovoški hotel Slaviju koja je 1936. godine na Svjetskoj izložbi u Londonu dobila priznanje i zlatnu medalju za komfor, kuhinju i dobra vina. Društvo za poljepšavanje mjesta osniva se 1933. godine, a značajniji razvoj turizma počinje nakon izgradnje Jadranske ceste. Posljednjih dvadesetak godina Baška Voda je najpopularnije turističko mjesto Srednje Dalmacije, a početkom XXI stoljeća, kao jedno od najbolje uređenih turističkih mjesta na Jadranu, nekoliko godina uzastopno dobiva „Plavi cvijet“ sa zlatnim znakom, najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj.

Kupanje i plaže Baška Voda

U centru Baške Vode je široka plaža Sv. Nikole dobitnica Plave zastave. Osvježit se možete u brojnim lokalnim kafićima uz plažu. 
Uz obalu su i mnoge šljunčane plaže sa postupnim ulazom u more okružene borovom šumom koja pruža osvježavajući odmor.

200 m od centra u smjeru naselja Baško Polje nalazi se i plaža za pse u istom smjeru kao i nudistička plaža.

Sportska ponuda

Baška Voda ima odlične uvjete za prakticiranje različitih vrsta sportova. Ljubitelji aktivnog odmora ovdje na primjer mogu igrati tenis, nogomet, rukomet, košarku, stolni tenis, mini golf ili se okušati u sportskom ribolovu, ronjenju ili jedrenju. Također, postoji mogućnost najma brdskih bicikala i parasailing. Od vodenih sportova preporučujemo surfing, skijanje na moru, najam plovila sa motorom i bez njega, pedaline, vodeni skuter. Tu je i ronilačka škola, dječje igralište i trampolin. Lokacija Baške vode omogućava i brdske ture na Biokovu. Nekoliko kilometara duaga šetnica uz more povezuje sva mjesta od Brela do Makarske i Podgore, te je idealna za sve ljubitelje šetnje, a može poslužiti i za vožnju biciklom ili rolanje.

Informacije o dolasku Baška Voda

Zračna luka SPLIT -  Kaštela: www.split-airport.hr, Info tel: +385 (0)21 203 555, fax:+385 (0)21 203 422, adresa: Zračna Luka Split - Kaštela, Cesta dr. Franje Tuđmana 96, P.P.2,  21210 Kaštela, HRVATSKA
CROATIA AIRLINES SPLIT - http://www.croatiaairlines.com/, poslovnica  SPLIT, tel: + 385 21 203 183, email: flyonline@croatiaairlines.hr
Autobusni kolodvor Makarska - +385 (0)21 612 333, A. Starčevića 30,
Trajekt Jadrolinija Makarska - tel. +385 21 611 977, web: www.jadrolinija.hr, Obala K.Tomislava, Makarska
Hrvatski auto - klub - tel. 987, web: www.hak.hr, (Makarska) tel: 021 611 987

Kulturna događanja i noćni život

Baška Voda ima niz restorana, kafića i slastičarni, a u večernjim satima možete uživati na mnogim terasama uz živu glazbu ili u nekom od disco klubova. Lokalna turistička zajednica svakog ljeta priprema bogat program zabavnih i kulturnih dogadjanja pod nazivom Baškovoško ljeto, u sklopu kojeg možete prisustvovati nizu predstava, koncerata, folklornih izvedbi i festivala.
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2020 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj