Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Poreč

Hrvatska, Istra

Poreč je turističko naselje koje, pored prekrasne prirode, mnogih spomenika kulture i dugogodišnje turističke tradicije, može ponuditi gostima brojna dobro opremljena odmarališta (Plava i Zelena laguna, Brulo, Pical, Spadici). 1844. parobrodska tvrtka Österreichischer Lloyd iz Trsta uvela je izletničku liniju koja je također obuhvaćala Poreč, a prvi gradski vodič objavljen je već 1845. Nakon uspostavljanja meteorološkog ureda u Poreču 1863. godine, markiz Polesini imao je sagrađenu palaču na otoku Sveti Nikola, u kojoj su boravile mnoge poznate ličnosti nakon posjeta Eufrazijevoj bazilici.

Vrijeme

vrijeme
32 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1012 hPa
  • Vlažnost: 29 %
  • Vjetar: 3 m/s
  • UV index: 3
počasí
Uto
33 °C
20 °C
počasí
Sri
33 °C
21 °C
počasí
Čet
33 °C
21 °C
počasí
Pet
34 °C
20 °C
počasí
Sub
30 °C
18 °C

Praktične informacije

Preporučamo: ne odlagati dragocjenosti u automobile, ne nositi ih na plažu, zaključavati smještajne jedinice i zatvarati prozore, poštivati ​​prometne propise, osobito u naselju, oprezno voziti po kiši.

Liječnik: u Hotelu Albatros – Plava Laguna, pon–sub: 9–12, 17–19, ned: 9–12, tel.: +385 98 193 9173

Hitna: 24 sata dnevno i stomatolog, Dom zdravlja, Maura Gioseffia 2, Poreč, tel.: +385 52 426 400 (na drugom semaforu u smjeru Novigrada) - skrenite desno - označeno.

U slučaju akutnog hitnog slučaja: liječniku morate donijeti svoju putovnicu, karticu osiguranja i dokumente o osiguranju.

Ljekarna: U Domu zdravlja radi svaki dan osim nedjelje. Ostale ljekarne su u starom gradu.

Veterinarska stanica: Veterinarska ambulanta VET CENTAR, prodaja stočne hrane, Stancija Portun 2, Poreč, tel.: +385 52 433 221, hitna pomoć +385 91 433 2214

Boca:
Erste banka, Pietra Kandlera 1, tel.: +385 62 376 645
Raiffeisenbank, Karla Hugnesa 4, tel.: +385 52 409 300
druge banke u starom gradu

Bankomat: Plava Laguna - na recepciji, apt. Astra i u glavnom stožeru
Zelena Laguna, u rent-a-car uredu
Laguna Materada - nalazi se odmah u hotelu na recepciji

Pošta: Plava Laguna - ispod hotela Parentium, iza prodajnih štandova

Povijest i spomenici

Grad Poreč s pripadajućom lukom smješten je na niskoj vapnenačkoj podlozi između Limskog zaljeva i doline rijeke Mirne. Poreč je raskrižje glavnih prometnica koje prolaze duž zapadne obale Istre.

Lokalna klima je neobično blaga. Prosječna temperatura je oko 25°C u kolovozu, 4,5°C u siječnju. Oko mjesta su bogati vinogradi, mještani se bave voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom.

Mjesto Poreč nudi raznoliku paletu kulturnog i večernjeg života. U povijesnom smislu Poreč se smatra jednim od najzanimljivijih područja Istre. Zbog svog položaja izvorno je pripadao rimskoj koloniji (tzv. Polonia Iulia Parentium). U 6. i 7.st za vrijeme Bizantskog egzarhata bio je važno središte biskupa. Najvažnija sačuvana građevina nedvojbeno je izvorni Eufrazijev kompleks - danas Eufrazijeva bazilika. Sastoji se od atrija s natkrivenim hodnikom i oktogonalne kapele krstionice. Ta je kapelica kasnije pretvorena u biskupski dvor koji je služio za pogrebne svečanosti važnijih crkvenih dostojanstvenika. Nakon propasti Bizanta i uspona Franačkog Carstva, Poreč je proglašen samostalnom gradskom komunom. Karakterizirala ga je posebno jaka zastupljenost akvilejskih patrijarha koji su podržali uspostavu Mletačke Republike unatoč otporu lokalnog stanovništva. Nakon mnogih bitaka, grad Poreč je pretrpio gubitak ne samo u svojim stanovnicima, već iu povijesnim spomenicima koji su postupno obnavljani. Međutim, Mletačka Republika nije mogla izdržati stalne prodore okupatora – Genovežana. Nakon dugotrajnih borbi Habsburgovci su pobijedili, a zauzeli su i Veneciju. U to vrijeme grad postaje glavno središte Istre sa sjedištem Istarskog državnog sabora u kojem vlast postupno preuzimaju Talijani. Povijesno je značajna Sabornica, koja je izvorno sagrađena kao franjevački samostan, au 19. stoljeću preinačena u današnji oblik. U dvorani su govorili hrvatski i talijanski zastupnici koji su uz burnu galamu branili svoja prava.

Nadalje, ljetovalište Istre, pa tako i grad Poreč, doživjelo je još jedan povijesni preokret tijekom Prvog svjetskog rata, kada je pripalo Talijanima, a zatim okupatorima iz Njemačke. Nakon savezničkih napada na Nijemce Poreč je većim dijelom razoren. Do 1947. godine Poreč je (zajedno s Istrom) prvo potpao pod Jugoslaviju, a zatim pod današnju Hrvatsku.

Kratki izlet u povijest ovoga kraja važan je za razumijevanje podrijetla bogatstva istarske kulture i njezine posebnosti kao prostora u kojem je došlo do velike izmiješanosti sociokulturnih razlika i nacionalnosti (osobito Slavena, Rumunja i Nijemaca na područje Hrvatske). Stanovnici Istre smatraju se jednima od najtolerantnijih stanovnika Hrvatske, posebice na razini talijanske manjine. Hrvatski jezik i talijanski jezik ravnopravni su u većini gradova. Ovdje možemo pronaći dvojezični prijevod nekih trgovina, banaka, restorana itd.

Jezgra grada Poreča leži na uskom poluotoku. Poznata turistička područja uključuju Blue Lagoon, Brulo, Pical, Spadici i Green Lagoon. Za aktivne i pasivne turiste tu je bogata ponuda sportskih aktivnosti na moru i kopnu te brojne znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Zanimljivi su nalazi starih iskopina u okolici grada koji donose mnoga svjedočanstva o povijesnoj naseljenosti grada prije mnogo stoljeća. Već spomenuta bazilika sv. Eufrazija. Ova bazilika sagrađena je na temeljima starih Rimljana (oko 6. stoljeća). Tek je 1997. godine proglašen spomenikom UNESCO-a i spada među zaštićene svjetske spomenike. Ostale atrakcije uključuju povijesni muzej, koji nudi opsežnu zbirku vremenski snimljenih nalaza iz različitih povijesnih razdoblja grada. U Poreču ćete naći i mnoge druge ostatke rimskih arhitektonskih spomenika, antičkih hramova, kuća i palača izgrađenih u stilu venecijanske gotike i mnogih drugih stilova gradnje.

Kupanje i plaže Poreč

Mjesto Poreč ima vrlo raznoliku ponudu plaža. Brojne su pješčane plaže za kupanje, neke šljunčane s betoniranim molovima, prirodne šljunčane plaže s travnatim površinama i šljunčane plaže. More je čisto i azurno plavo. Ulaz u more je postupan pa je posebno pogodno za malu djecu, neplivače i osobe sa smanjenom pokretljivošću. Okolni borovi šumarci pružaju ugodan hlad nakon cjelodnevnog kupanja.

Plavom zastavom kvalitete nagrađene su sljedeće porečke plaže: plaža naturističkog kampa Ulika, plaža hotelskog kompleksa Bellevue, plaže hotela Laguna Materada, Lotosi, Galijot, Parentium i Delfin, plaže kampa Zelena Laguna i Bijela Uvala, plaža Špadići-Materada, Donji Špadići gradska plaža (Gradsko kupalište), Borik, Oliva i plaža Brulo.

Neka odmarališta također nude mogućnosti zabave na svojim plažama kao što su tobogani, tobogani i razne druge sportske aktivnosti. Većina hotela ima bazene.

Sportska ponuda

Sportske aktivnosti u Poreču vrlo su raznolike. Vodeni sportovi kao što su jedrenje na dasci (mogućnost pohađanja stručnih tečajeva), skijanje na vodi, jahtanje (Poreč u blizini centra grada i Parentium u Zelenoj laguni), ronjenje (ronjenje s instruktorima), škola plivanja (i za neplivače) vodena zabava. Na kopnu se od sportskih aktivnosti nudi škola jahanja (mogućnost kraćih i dužih trekkinga na konju), višenamjenska sportska dvorana za loptu (odbojka, nogomet, tenis) ali i za atletske i fitness aktivnosti.

Lokalni speleolozi (stručnjaci) organiziraju pustolovne izlete u odabrane i pristupačne špilje u blizini pristupačne jame Baredine. U svakom naselju moguće je posuditi sportsku opremu i opremu za razne sportove (čamci, bicikli i sl.).

Što se sportskih aktivnosti tiče, najbolje su opremljene Zelena laguna i Plava laguna. Turistima je također na raspolaganju nekoliko vanjskih teniskih terena i terena za igre s loptom. Za bicikliste u ponudi su rute različite težine (od početnika do profesionalaca), za ljubitelje adrenalina ponuda - bungee-jumping, paragliding (sportska zračna luka Crljenka nalazi se u blizini grada Vrsara).

Informacije o dolasku Poreč

Autobus za Poreč - vozni red na recepcijama hotela
Turistički vlak za Poreč
Važni brojevi telefona: policija 92, hitna pomoć 94, vatrogasci 93, pomoć vozačima 00385 1 987, telefon za sve hitne slučajeve je 112
Međunarodne registarske oznake: HR, vozi se desnom stranom
Dopuštena brzina: u naselju 50 km/h, izvan naselja 80 km/h, na autocesti 130 km/h

Kulturna događanja i noćni život

Osim povijesnih spomenika, Poreč nudi i druge mogućnosti zabave, a to su noćni klubovi, ugodni barovi, romantične vinoteke, kućne pivnice i plesnjaci za mlade i starije generacije. Posjetitelji mogu kušati domaće pivo ili tradicionalna istarska vina koja dolaze iz ljetovališta. Svatko će pronaći nešto za sebe u noćnom životu - od romantičnih šetnji centrom i okolnim kutcima uz more, do bujnog noćnog života u disko klubovima ili ulične zabave.

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj