Srijeda, 16. 1. 2019,  Moj izbor

Sv. Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov

ke stažení: mapa Sv. Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov je naselje na obali Pašmanskog kanala, 3 km sjeverozapadno od Biograda na moru. Krasi ga niz skrovitih i tihih uvala te blizina brojnih otoka, a uslužno i gostoljubivo stanovništvo dočekat će Vas toplom dobrodošlicom. Tradicionalno se održava Filipljansko ljeto kada se redaju brojne kulturno-zabavne priredbe. Ljubitelji sporta mogu uživati u jedrenju, ronjenju, surfanju, vožnji biciklom i drugim sportskim aktivnostima. Uslužnost i gostoljubivost domaćih ljudi koji su sretni da vas vide ovdje, učinit će Vaš odmor još ljepšim i ugodnijim.

Smještaj Sv. Filip i Jakov

Povijesti i spomenici Sv. Filip i Jakov

Na području današnjeg mjesta Sv. Filip i Jakov u dalekoj prošlosti prije gotovo tri milenije postojalo je maleno Liburnsko naselje, čiji ostaci su vidljivi u suhozidima i grobnim gomilama iz kojih potječu nalazi koji se danas čuvaju u Biogradskom muzeju. Dolaskom Rimljana u I. st. grade se gospodarska imanja i ladanjske vile za islužene rimske vojnike tako da ostatke tih građevina imamo u zaleđu nedaleko crkve Sv. Roka kao i u priobalju na području primorja prema Biogradu, danas se vide ostaci na položaju ''Kapelica'', a nasuprot Sv. Filip i Jakova na otočiću Frmić imamo ostatke rimske kasnoantičke cisterne. Dolaskom Hrvata ovo područje dobiva na važnosti zbog blizine kraljevskog Biograda koji je imao posjede i u zaleđu Sv.Filip i Jakova. Tako je oko današnje crkve Sv.Roka postojalo selo Rogovo, tu je i danas već spomenuta crkva iz XI.st. te ostaci kaštela znanog nam kao Dvorine. Današnja stara jezgra nastala je kroz XVI st. i većim djelom u XVII st. Na ulazu u staru jezgru u oči upada Kaštel iz XVII st. u kojeg je uzidan grb jednog rogovoskog opata iz XV st. crkva Sv. Mihovila spominje se još u XVI st. ali je stradala od Turaka pa je 1707 godine podignuta današnja sa prelijepim zvonikom. Postoje ostaci Benediktinskog dvora (u Sv.Filip i Jakovu je bila i luka benedktinske opatije na Rogovu). Crkva Sv. Roka pripada romaničkom dobu koji je rijetko sačuvan izvan srednjovjekovnih primorskih gradova zbog toga je crkva svrstana u drugu kategoriju spomenika kulture.

Kupanje i plaže Sv. Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov ima mnogo plaža, šljunčanih, kamenitih i onih s betonskom platformom, sa postepenim pristupom u more, što ovo mjesto ćini idealnim za obiteljski odmor. Na rubu plaže prema Biograd na Moru ima i borovih drveća koja pružaju ugodan hlad. Ovdje se nalaze mnoge pješčane uvalice. Plaža "Iza Banja" u samom centru grada dobitnica je Plave zastave nagrada.

Sport i rekreacia Sv. Filip i Jakov

Iako je Sv. Filip i Jakov manje mjesto, ovdje možete naći bogatu ponuda sportova: jedrenje, vaterpolo, ronjenje, odbojka na plaži (na igralištu apartmanskog maselja Croatia i na gradskoj plaži "Iza Banja", tenis (tijekom cijele godine u apartmanskog naselja Margarita Maris a preko ljeta u apartmanskom naselju Croatia), biciklizam - iz Sv. Filipa i Jakova vodi biciklistička staza na "Crni Krug", odkle se proteže prekrasan pogled na pašmanski kanal.Rutu možete nastaviti do Biograda na moru koji je povezan s Sv. Filipom i Jakovom. Obližnje biciklističke rute su oko Vranskog jezera ili na otoku Pašmanu i Ugljanu. U mjestu postoji nekoliko iznajmljivača motornih čamaca, pedalina, a s manjim brodom možetesami organizirati izlete na obližnje otoke kao što je otok Babac. Ostalu sportsku ponudu čeine stolni tenis i igralište za igre s loptom - mali nogomet i košarku u centru grada.

Kulturna dogadjanja i noćni život Sv. Filip i Jakov

29. lipnja - Blagdan Sv. Petra, pučka svečanost

U srpnju svake godine:
- Cestovna utrka ''CVJETNOM OBALOM TURANJ - SV.FILIP I JAKOV''
- Gospa od Karmela - pučka svečanost uz tradicionalnu procesiju po mjestu, u večernjim satima fešta na rivi
- Tradicionalna Večer klapske pisme „Turanj“
- Večer folklora i starih običaja ''Kako su živili i radili naši stari''
- Tradicionalni međunarodni susret Oldtimera na rivi u Sv. Filip i Jakovu

U kolovozu svake godine:
- međunarodna regata jedriličara u klasi optimist "Sv. Roko"
- Hodačka utrka ''Sv.Filip i Jakov- Turanj'
- Tradicionalni susret dalmatinskih klapa ''Sv. Roko''
- Atletska utrka "Sv. Roko"
- Blagdan Sv. Roka, zaštitnika Općine Sv. Filip i Jakov misa i procesija uz povijesnu crkvu iz 11. st udaljenu 1,5 km od mjesta tijekom dana sportska natjecanja, u večernjim satima fešta "FILIPJANSKA NOĆ" uz domaće specijalitete, veliki vatromet na Glavnom mulu na rivi Turističke fešte uz klapsko pjevanje i domaće specijalitete Susreti dalmatinskih klapa Manifestacija "Brodom po Jadranu" Gostovanje Kulturno-umjetničkih društava i mažoretkinja

29. rujna - blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika mjesta Sv. Filip i Jakov

Prometne informacije Sv. Filip i Jakov

Zračna luka Zadar
tel.: +385 23 205 800
web: www.airport-zadar.hr
Croatia Airlines - poslovnica Zadar
tel.: +385 23 250 101
web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zadar
tel.: +385 23 311 086
Autobusni kolodvor Biograd na moru
tel.: +385 23 383 022
Jadrolinija Biograd na moru
tel.: +385 23 38 45 89
Hrvatski auto klub
tel.: +385 1 987

Korisne informacije Sv. Filip i Jakov

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Sv. Filip i Jakov IZLETI

Nacionalni park Krka + ŠibenikNacionalni park KornatiNacionalni park PaklenicaModrić špiljaRijeka Zrmanja - KanuVrgada - otok robinsonaZadar s okolicomVečernja vožnja brodom po Pašmanskom kanaluFish piknik - VrgadaJeep SafariVečernja panoramska vožnja brodom do ZadraJednodnevno jedrenjeBungee JumpingPoluPODMORNICA BIOGRAD na MoruJahanje - Vrana Burnum - arheolosko nalaziste- Nacionalni park KrkaOtok VisovacSrima - Prižba – dvojne bazilikeArheološki lokalitet CRKVINA

Fotogalerija Sv. Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov foto1 Sv. Filip i Jakov foto2 Sv. Filip i Jakov foto3 Sv. Filip i Jakov foto4 Sv. Filip i Jakov foto5 Sv. Filip i Jakov foto6 Sv. Filip i Jakov foto7 Sv. Filip i Jakov foto8 Sv. Filip i Jakov foto9 Sv. Filip i Jakov foto10 Sv. Filip i Jakov foto11 Sv. Filip i Jakov foto12 Sv. Filip i Jakov foto13 Sv. Filip i Jakov foto14 Sv. Filip i Jakov foto15 Sv. Filip i Jakov foto16 Sv. Filip i Jakov foto17 Sv. Filip i Jakov foto18 Sv. Filip i Jakov foto19 Sv. Filip i Jakov foto20 Sv. Filip i Jakov foto21 Sv. Filip i Jakov foto22 Sv. Filip i Jakov foto23 Sv. Filip i Jakov foto24 Sv. Filip i Jakov foto25 Sv. Filip i Jakov foto26 Sv. Filip i Jakov foto27

Smještaj Sv. Filip i Jakov

Mobilní domky VIP kemp Livada s bazénem
Mobilní domky VIP kemp Livada s bazénem
Sv. Filip i Jakov
Cijena od: 50 €
Apartmani Ankica
Apartmani Ankica
Sv. Filip i Jakov
Apartmani Momi
Apartmani Momi
Sv. Filip i Jakov
Apartmani Žušipa
Apartmani Žušipa
Sv. Filip i Jakov
Cijena od: 60 €
Apartmani Rozza
Apartmani Rozza
Sv. Filip i Jakov
Apartmani Croalina
Apartmani Croalina
Sv. Filip i Jakov
Apartmani Mirana
Apartmani Mirana
Sv. Filip i Jakov

Cjelokupna ponuda Sv. Filip i Jakov


DHMZ - www.dhmz.htnet.hr

Vrijeme Sv. Filip i Jakov

Vrijeme danas ›

O Chorvatsku, Robinzonády

Copyright © chorvatsko-levne s.r.o., Ljeto 2019 Hrvatska Site by WERC - website realizations