Srijeda, 16. 1. 2019,  Moj izbor

Biograd na moru

Biograd na moru

ke stažení: mapa Biograd na moru

Biograd na moru je grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, 28 km južno od Zadra koji se nalazi na najrezvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana. U bližoj okolici nalaze se tri nacionalna parka: Paklenica, Kornati i Krka, te park prirode Telaščica i Vransko jezero. Osim kulturnog i povijesnog naslijeđa, Biograd karakteriziraju lijepe plaže, slikoviti zaljevi, te raznovrsne smještajne mogućnosti kao i bogata ponuda kulturnih događanja i sportsko-rekreacijskih aktivnosti (jedrenje, ronjenje, košarka , odbojka na pijesku, nogomet, tenis …. ). Biograd n/m leži na poluotoku okružen marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca; Pašmanski kanal. Biograd je luka, često posjećena od nautičara čije je odredište Kornatski arhipelag. Regate, škole jedrenja i druge nautičke aktivnosti organizirane su kroz cijelu godinu. Biogradske marine imaju tisuću vezova u moru i dvjesto mjesta na kopnu. Otvorene su kroz cijelu godinu. Stotinjak metara od centra grada nižu se raznolike šljunčane i pješčane plaže sa kristalno čistim morem. Biograd ima i moderni teniski centar i niz sportsko-rekreativnih sadržaja poput škola jedrenja, plivanja, ronjenja, svakodnevne manifestacije na otvorenom i sl. Kulinarsko umiječe i toplina usluge u ugodnom mediteranskom ambijentu biogradskih restorana, dalmatinskih konoba, picerija, obećava vrhunsko uživanje u domaćim specijalitetima naše čuvene dalmatinske kuhinje koja koristi namirnice iz svog vrta i ekološki čistog podmorja kao što su: odličan dalmatinski pršut, sir, janjetina, školjke, svježa riba i rakovi, dalmatinska vina i aperitivi.

Smještaj Biograd na moru

Povijesti i spomenici Biograd na moru

Biograd na moru je hrvatski kraljevski grad koji je u 11. st. bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, pa je tako 1102. u njemu okrunjen Hrvatsko-ugarski kralj Koloman. O bogatoj povijesti svjedoče sakralne građevine: Župna crkva Sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (13. st.), crkva Sv. Roka (16. st.), dok je samo bazilika Sv. Ivana (11.st.) preživjela Mletačko rušenje 1125. godine. Više o povijesti može se pronaći u Zavičajnom muzeju koji je u ljetnim mjesecima otvoren i u večernjim satima. Biograd na moru doživio je najveći procvat u vrijeme dok je bio glavni grad hrvatskih srednjevjekovnih kraljeva pri čemu je Hrvatsko-Ugarski kralj Koloman. Biograd se uzdiže kao hrvatski grad, biskupsko sjedište i jedna od rezidencija hrvatskih kraljeva za vladavine Kralja Petra Krešimira IV. u drugoj polovici 11. st. koji daje sagraditi katedralnu crkvu Sv. Ivana s istoimenim samostanom i udjeljuje mu 25. ožujka 1060. godine kraljevski imunitet. Jezgra antičkog naselja nalazi se na malom poluotoku. Do kraja 19. stoljeća, grad je imao bedeme s kružnim kulama. Ostaci katedrale, bazilike s tri zvonika, uništeni su, a ostaci samostana Sv. Ivana, također bazilike s tri zvonika, pronađeni su i konzervirani. Crkva Sv. Tome očuvana je samo u dijelovima. Izvan antičkog naselja, pronađena je ruševina manje crkve sa svodom a u blizini rani hrvatski grobovi. Župna crkva Sv. Anastazije, sagrađena je 1761. s baroknim oltarima, od kojih je jedan od pozlaćenog drveta. Izvan antičkog naselja također su male crkve Sv. Roka i Sv. Antonija (1850). U širem području nalaze se pretpovijesna nalazišta i ostaci antičkog akvadukta. Gradski muzej čuva arheološku kolekciju s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, kao i brodski teret s kraja 16. stoljeća.

Kupanje i plaže Biograd na moru

Plaža Dražica je glavna gradska plaža koja se nalazi u jugo-istočnom dijelu grada. Prostire se gotovo od samog centra grada do kampa Soline i pješčane uvale Soline. Ova plaža je šljunčana s pješčanim i postupnim ulazaskom u more, a već nekoliko godina za redom je dobitnica Plave zastave. Na plaži su razne atrakcije - disko klubovi, bazen sa slanom vodom (slobodan ulaz), gdje se navečer održavaju glazbeni koncerti. Na plaži je takodjer i veliki tobogan, te mogućnost najma raznih sportskih rekvizita kao što su pedaline, kanui, skuteri i čamci. Sportsko igralište na pijesku, dječje ljuljačke, teniski tereni, ronilački centar čine samo dio bogate turistićek ponude. Cijelom dužinom plaže sve do kampa Soline proteže se šetnica na kojoj se nalaze brojni restorani, slastičarnice i kafiće. Plaža ima sanitarni čvor - kabine za presvlačenje, prilagodjen pristup za invalide, uslugu prve pomoći i službu za spašavanje.
Za one koji žele provesti svoj odmor na plaži, preporučujemo plažu u Kampu Soline koja se nastavlja do plaže Kumenat. Riječ je o manjim šljunčanjoj šljunčanoj plaži na kojoj se nalazi i kafić. Ako odlučite nastaviti šetnju, naći ćete na mnoge manje uvale sa lijepim šljunčanim plažicama. Tako ćete doći do uvale Crvena Luka, koja je u regiji proglašena jednom od najljepših pješčanih uvala. Oakvu šetnju preporučamo samo odraslim osobama s obzirom na nepripremljen teren. Na plažu Crvena Luka možete doći i automobilom a parking se plaća na ulazu u naselje.
Plaža Bošana je šljunčana a nalazi se na sjeverozapadnoj strani grada, nedaleko od marine Kornati a šetnjom možete nastaviti do susjednog mjesta Sv. Filip i Jakov. Uz cestu ćete vidjeti niz malih šljunčano - pješčanih plazica u malim uvalama. Na tim plažama ima manje ljudi a imaju i postepeni ulazak u more

Sport i rekreacia Biograd na moru

Biograd na moru nudi veliki izbor sportkih i rekreacijskih sdržaja od kojih ističemo: plivanje, košarku, tenis, jahanje, mali nogomet , odbojka na pijesku, stolni tenis, aerobic, biciklizam i bike staze u okruženju, ronjenje, jedrenje, trekking, jet-ski i moge druge.

Kulturna dogadjanja i noćni život Biograd na moru

Od mnogobrojnih ljetnih kulturno-društvenih manifestacija izdva´jamo: Biogradsko ljeto koje traje tijekom srpnja i kolovoza nudi mnoge koncerte zabavne glazbe na otvorenom, ali i koncerte ozbiljne glazbe kao i glazbene i plesne večeri na bazenu "Ilirije", nastupe domaćih i gostujućih Kulturno-umjetničkih društva, klapa, razne izložbe likovnih umjetnika, fotografa i kipara, te održavanje Biogradskih ljetnih igara. Biogradska noć održat će se ove godine 04.08.2009 na gradskoj rivi kao jedan od glavnih ljetnih dogadjaja, a predstavlja pravu manifestaciju jela, pjesme i plesa, vatrometa, morskih i mesnih delicija.

Prometne informacije Biograd na moru

Zračna luka Zadar
tel.: +385 23 205 800
web: www.airport-zadar.hr
Croatia Airlines - poslovnica Zadar
tel.: +385 23 250 101
web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zadar
tel.: +385 23 311 086
Autobusni kolodvor Biograd na moru
tel.: +385 23 383 022
Jadrolinija Biograd na moru
tel.: +385 23 38 45 89
Hrvatski auto klub
tel.: +385 1 987

Korisne informacije Biograd na moru

Recommandation: ne pas laisser vos objets de valeur dans les voitures, ne pas les porter à la plage, le verrouillage d'hébergement et de fermer les fenêtres avant de vous quitter, suivre les règles de circulation, en particulier dans les petits villages et conduisez prudemment quand il pleut.

Biograd na moru IZLETI

Nacionalni park Krka + ŠibenikNacionalni park KornatiNacionalni park PaklenicaModrić špiljaRijeka Zrmanja - KanuVrgada - otok robinsonaZadar s okolicomVečernja vožnja brodom po Pašmanskom kanaluFish piknik - VrgadaJeep SafariVečernja panoramska vožnja brodom do ZadraJednodnevno jedrenjeBungee JumpingPoluPODMORNICA BIOGRAD na MoruJahanje - Vrana Burnum - arheolosko nalaziste- Nacionalni park KrkaOtok VisovacSrima - Prižba – dvojne bazilikeArheološki lokalitet CRKVINA

Fotogalerija Biograd na moru

Biograd na moru foto1 Biograd na moru foto2 Biograd na moru foto3 Biograd na moru foto4 Biograd na moru foto5 Biograd na moru foto6 Biograd na moru foto7 Biograd na moru foto8 Biograd na moru foto9 Biograd na moru foto10 Biograd na moru foto11 Biograd na moru foto12 Biograd na moru foto13 Biograd na moru foto14 Biograd na moru foto15 Biograd na moru foto16 Biograd na moru foto17 Biograd na moru foto18 Biograd na moru foto19 Biograd na moru foto20 Biograd na moru foto21 Biograd na moru foto22 Biograd na moru foto23 Biograd na moru foto24 Biograd na moru foto25 Biograd na moru foto26 Biograd na moru foto27 Biograd na moru foto28 Biograd na moru foto29 Biograd na moru foto30 Biograd na moru foto31 Biograd na moru foto32 Biograd na moru foto33 Biograd na moru foto34 Biograd na moru foto35 Biograd na moru foto36 Biograd na moru foto37 Biograd na moru foto38 Biograd na moru foto39 Biograd na moru foto40 Biograd na moru foto41 Biograd na moru foto42 Biograd na moru foto43 Biograd na moru foto44 Biograd na moru foto45 Biograd na moru foto46 Biograd na moru foto47 Biograd na moru foto48 Biograd na moru foto49 Biograd na moru foto50 Biograd na moru foto51 Biograd na moru foto52 Biograd na moru foto53 Biograd na moru foto54 Biograd na moru foto55 Biograd na moru foto56 Biograd na moru foto57

Smještaj Biograd na moru

San Antonio s bazenem
San Antonio s bazenem
Biograd na moru
Apartmani Mlima
Apartmani Mlima
Biograd na moru
Apartmani LOLA
Apartmani LOLA
Biograd na moru
Cijena od: 48 €
Apartmani IN
Apartmani IN
Biograd na moru
Apartmani Darmun
Apartmani Darmun
Biograd na moru
Apartmani Ristina
Apartmani Ristina
Biograd na moru
Apartmani Marijan
Apartmani Marijan
Biograd na moru

Cjelokupna ponuda Biograd na moru


DHMZ - www.dhmz.htnet.hr

Vrijeme Biograd na moru

Vrijeme danas ›

O Chorvatsku, Robinzonády

Copyright © chorvatsko-levne s.r.o., Ljeto 2019 Hrvatska Site by WERC - website realizations