Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Slano

Hrvatska, Južna Dalmacija

SLANO, naselje i lučica u istoimenom zaljevu, 37,5 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, sadnja duhana i skupljanje ljekovitog bilja (kadulja, lovor, pelin), ribarstvo te turizam. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65). Jahte mogu sidriti u zaštićenoj uvali Banja. Velike jahte mogu sidriti ispred ulaza u uvalu, jugozapadno od rta Gornji. Područje Slanoga bilo je naseljeno već u pretpovijesno doba (ostaci kasteljera i gomile na obližnjim brdima) i u antici (rimski kastrum na brdu Gradina; starokršćanski sarkofazi, danas pred franjevačkom crkvom). Dubrovčani su stekli Slano 1399.; ondje je bilo sjedište kneza (knežev dvor, pregrađen potkraj XIX. st.). U blizini je ljetnikovac obitelji Ohmučevića.

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Povijest i spomenici

Slano je od 14 st. bilo u sastavu Dubrovačke Republike i u njemu se nalazila rezidencija Dubrovačkog guvernera, njegova rezidencija bila je u 19. stoljeća obnovljena. Mjesto je očuvala Ohmučevića bosanska plemićka obitelji, kao i brojne crkve.

Koupání a pláže Slano

Slano je smješteno u dubokoj uvali, ima nekoliko lijepih šljunčanih plaža. Ispred hotela Osmine je plaža kojoj je dodijeljena Plava zastava.
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2019 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj