Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Povljana - otok Pag

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Povljana je smještena na jugu otoka Paga u prekrasnoj prirodnoj uvali smjestila se Povljana. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga. Zaštitu i utočište pruža i putniku s mora i onom na kopnu, zaljubljeniku u otočki krš i bilje okupano suncem i začinjeno solju. Tradicionalno, Povljana je bila poljoprivredno područje koje je stoljećima prehranjivalo veći dio otoka. Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stočarstvom. Do velikih promjena dolazi sredinom 20-og st. kada se u Povljani počinje razvijati turizam. Prvi zapis o dolasku većeg broja turista datira iz 1954 god. U Povljani se kao u prvom mjestu na otoku razvio lovački turizam. Danas tome svjedoče ostaci kuće na području Velikog blata koja je pripadala obitelji Košćina, a u koju su na poziv paških plemića dolazili lovci iz cijele Europe. Od nekadašnjeg ruralnog područja Povljana je postala razvijeni općinski centar čiji današnji izgled svjedoči svekolikom ulaganju i brizi stanovništva u daljnjoj afirmaciji Povljane kao prepoznatljivog turističkog odredišta.

Vrijeme

vrijeme
26 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1008 hPa
  • Vlažnost: 57 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 0
počasí
Net
29 °C
20 °C
počasí
Pon
29 °C
20 °C
počasí
Uto
28 °C
20 °C
počasí
Sri
26 °C
20 °C
počasí
Čet
25 °C
20 °C

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.
Medicinska skrb: U Povljani postoji ambulanta i ljekarna, najbliži doktor je u gradu Pagu, najbliže bolnica u Zadru a veterinarska stanica je u gradu Pagu.
Paški sir: lokalni specijalitet - sir od ovčjeg mlijeka posebnog okusa, mogu se kupiti direktno kod domaćeg stanovništva.

Povijest i spomenici

Na području Općine Povljana na otoku Pagu teče život iz prapovijesnih vremena. Zasad, najstariji pronađeni predmet jest dio kamene sjekire iz bakreno-kamenog doba (eneolitik).
Liburni i Rimljani ostavili su dubok trag u povijesti otoka Paga. Brojne su potvrde za to i na području Povljane. Ime Povljana nastalo je od PAULINIANA s pomoću latinskog sufiksa –ANA, o rimskog imena Paulus. Hrvati veoma rano na području otoka Paga osnivaju svoja naselja. O njihovoj nazočnosti na području Povljane svjedoči i nekoliko srednjovjekovnih groblja (Stara Povljana, Grušna, Belotine ograde i Gomilica) i crkava. Ime Povljana (odnosi se na Staru Povljanu) u povijesnim se izvorima spominje prilikom gradnje crkve Sv. Martina 13. veljače 1345, a poslije se još spominje 1452. i 1492, premda je naselje starije. U uvali Stara Povljana do 17. st. nalazilo se je naselje s imenom Povljana. Od kada je naselje napušteno naziva se Stara Povljana. Njeno stanovništvo je preseljeno u suprotnu uvalu tj. današnju Povljanu. Godine 1750. u Novoj Povljani živjelo je 90, a koncem 19. st. 181 stanovnik.
Od sakralnih objekata posebice treba izdvojiti crkvu Sv. Nikole koja je od prije poznata u literaturi. Godine 1963. detaljno ju je obradio akademik Ivo Petricioli. U međuvremenu su u crkvi provedena arheološka istraživanja i ona je konzervirana. Prethodno je datirana od 9. do 11. st., a u novije vrijeme u 9. st. Neki je stručnjaci pak datiraju u ranokršćansko razdoblje s naznakom da je u srednjem vijeku preuređena dobivši bogatu unutrašnjost.
Crkva Sv. Martina se spominje, kako smo već rekli kod prvog spomena Povljane u povijesnim izvorima, u oporuci Dižilava Radogostića Vuče (god. 1335,), u kojoj se kaže da ju je utemeljio i podigao. Oko crkve je groblje koje se je počelo istraživati koncem 2007. godine. Crkva Sv. Martina je u posljednje vrijeme u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva. U srednjem vijeku je u uvali ispred naselja postojalo 18 solana, kako to spominje jedna isprava iz 1411. U uvali Seline (Selina) na dijelu poluotoka Prutna također su postojale solane, što potvrđuje i jedna isprava datirana 28. travnja 1341. godine. Za velikih oseka i danas se vide sačuvani ostaci srednjovjekovnih solana.
Sadašnja župna crkva Sv. Jurja, koja je prije bile posvećena Sv. Nikoli Benediktincu podignuta je u 17. st. Tijekom 17, 18. i 19. st. na područje Povljane doseljava se stanovništvo i iz grada Paga. To potvrđuju i današnja prezimena i mjesna predaja.


Kupanje i plaže Povljana - otok Pag

Povljana ima mnoge pješčane i šljunčane plaže s postpenim pristupom vodi. Lokacija je vrlo pogodna za malu djecu i neplivače. Izrazito čisto more obiluj mnogim ribljim i drugim morskim vrstama, pa se u obližnjim uvalama mogu naći dagnje, posebno u Starom zaljevu. Povljana ima vrlo razvedenu obalu sa brojnim valama i plažama, kao što su:
- u centru mjesta plaže su šljunčane i kamenite
- pješčana plaža Perilo na putu sv. Nikole sa tuševima i kafićom
- plaža mali Dubrovnik i Dubrovnik - uvala sa šljunčanom plažom na kojojsu dva kafića, klupe i tuševi, igralište za odbojku na pijesku, a na oko 350 m od plaž nalazi se i područje s ljekovitim blatom
- plaže Livade i Obatnice - nalaz se iza plaže Perilo, u pješčanoj uvali i što je najvažnije manje su posjćene od ljudi
- plaža Stara Povljana - do uvale se dolazi asvaltiranom cestom kroz mijesno polje, s južne strane su stijne, a na sjevernoj strani su mnoge skrivene manje pješčane uvalice.

U mjestu Pag udaljenom oko 10 km nalazi se pješčana plaža s toboganom
U mjestu Novalja udaljenom oko 25 km nalazi se poznata šljunčana plaža Zrče

Sportska ponuda

U centru mjesta nalaze se teniski tereni a osim njih tu je i trampolin za djecu i multifunkcionalno igralište, gdje možete igrati sve igre s loptom. Plaža Dubrovnik je dostupna za odbojku na pijesku a tu isto možete iznajmiti pedaline, čamace, kanu ili skutere, a popularni sportovi uključuju i jedrenje na dasci.
Uz more se proteže tek napravljena osvijetljena šetnica, gdje se mogu voziti i role, skate ili voziti bicikl. Povljana je okružena ravnicama i pruža dodatne biciklističke staze po prirodnom kamenjaru, ali možete isto tako cestom doći do garad Paga koji je udaljen oko 10 km. Kroz otok Pag je tako na raspolaganju više od 100 kilometra biciklističkih staza. Jedan od biciklističkh izleta, koje preporučamo je posjet ornitološkim rezervatu Velo Blato.
Jedan od omiljenih izleta u gradu Pagu je jahanje na konjima.
Druge omiljene aktivnosti su ronjenje jer u neposrednoj blizini možete promatrati bogato podvodni svijet, kao i  ribolov na moru i jezeru Velo Blato, za koje rebate najprije nabaviti dozvolu za ribarenje.

Informacije o dolasku Povljana - otok Pag

Otok Pag povezan je cestom od mjesta Žigljen (trajektno pristanište) sa svim većim mjestima Novalja, Pag, Povljana, Mišković i dalje preko Paškog mosta (od rta Fortica Miškovići selo blizu rta Ošljak na obalu u blizini sela Miletić) do kopna.
Trajektna linija povezuje otok Pag mjesto Žigljen i kopnu u mjestu Prizna (nalazi se između Jablanca i Karlobaga).
Trajekt Prizna-Žigljen-Prizna, cijena: http://www.jadrolinija.hr/pdfs/ri.kn
Trajekt Jadrolinija - opće informacje: www.jadrolinija.hr
Zračna luka Zadar - Zemunik www.zadar-airport.hr, Info tel: +385 23 313 311,
 +385 23 313 311, www.airport-zadar.hr
CROATIA AIRLINES - POSLOVNICA ZADAR, tel:+385 23 250 101,
+385 23 250 101, www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zadar - +385 (0)23 311 086, +385 (0)23 311 086,
web: www.liburnija-zadar.hr 
Hrvatski auto klub - tel. 987, web: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

Povljana je prije svega mirno dalmatinsko mjesto, ali je u srcu turističke sezone, lokalna turistička zajednica organizira bogat kulturni i društveni program. Možete gledati koncerte zabavne glazbe u izvedbi lokalnih skupina, ili gledati predstave tradicionalnih plesova paških narodnih nošnji.
Preporučujemo tradicionalnoi susreta klapa "Povljana u pisanom obliku", koji se održava u prekrasnom ambijentu na trgu ispred crkve Sv. Jurja, a koji se održava prvog petka u srpnju. Ovo natjecanje jedan je od važnijih klapskih susreta u zadarskoj regiji, ali isto tako sudjeluju i zborovi iz cijele Hrvatska. Kao uspomenu na ovaj dogadjaj, možete kupiti CD s pjesmama koji se izdaje svake godine.
U Povljani je aktivna muška klapa - Klapa Povljana, koja djeluje od 1998, a osim u Povljani njihove nastupe možete slušati diljem otoka Paga i Zadarske županije. U Povljani također djeluje i ženska klapa - klapa Kaladi, koja je nastala 2006, a nastupa po cijeloj Dalmaciji. Cilj i misija ovih pjevačkih skupina prvenstveno je očuvati tradiciju dalmatinske pjesme.
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj