Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Podaca

Hrvatska, Srednja Dalmacija

Malo selo Podaca nalazi se u blizini sela Zaostrog i poznatog grada Gradac na Makarskoj rivijeri. Podaca se sastoji od tri naselja Kapeć, Viskovica vala i Ravanje, koji zajedno imaju oko 660 stanovnika a njihov život je turizam i ugostiteljstvo.
Oko 6 km od Podaca je mjesto Drvenik, gdje možete ići trajektom u mjesto Sućuraj na otoku Hvaru i nastaviti na otok Korčula.

Vrijeme

vrijeme
5 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1022 hPa
  • Vlažnost: 42 %
  • Vjetar: 4 m/s
  • UV index: 1
počasí
Pon
5 °C
-1 °C
počasí
Uto
6 °C
-0 °C
počasí
Sri
7 °C
-0 °C
počasí
Čet
5 °C
1 °C
počasí
Pet
6 °C
0 °C

Praktične informacije

Turističke informacije:
Turistička zajednica Opčine Gradac
Stjepana Radića 1, Podaca
21330 Gradac
tel./fax: +385 21 699517
e-mail: info@gradac.hr

Povijest i spomenici

Izvorni selo Stara ili čak Gornja Podaca, koja se nalazi ispod planine Biokovo, a sada je već napušteno, prvi put se spominje 1477. godine.
Na brdu gdje je obrambena kula protiv Turaka a Crkva Sv. Ivana iz 12. stoljeća na groblju, koju financirali obitelj Kačić. Osim crkve sv. Jurja u Tučepi crkva Sv. Mihovila u Igranima je jedan od najviše poznatich spomenika srednjovjekovne arhitekture u 12. stoljeću. Na ulazu u crkvu je nadgrobna ploča s imenima Kačić.
Crkva Sv. Stjepana iz 1492. godine srušena je u 18. stoljeću, ali na njenom mjestu je 1772. godine izgrađena sadašnja crkva. Crkva Sv. Marije podignuta je na obali nakon potresa 1962. godine.
Podaca je bila dijelom hrvatske države Paganija, koji je osnovao Neretvanane. Paganija na vrhu svoje vlade u 9. i 10. stoljeću protezala od rijeke Cetine na zapadu do rijeke Neretve na istoku i uključivala poluotok Pelješac, otoke Brač, Hvar, Korčulu i Mljet na jugu. Glavni grad je bio u Ostrogu, današnjem Zaostrog.
Je zanimljivo, da se kaže iz generacije u generaciju, da za lijepog dana vladar Paganija iz vrha Viteri nad Ostrogom mogao nadzirati na svim mjestima njegove vlasti.

Kupanje i plaže Podaca

U Podaci je lijepa šljunčana plaža s postupnim ulazom i borova šuma, sve pogodne za djecu.

Kulturna događanja i noćni život

Bikliada godišnja proslava je održana u gornjem selu - na gornjem mjestu Podaca.
Ime je izvedeno iz Bikla - mješovito crno vino i kozje mlijeko.
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj