Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Pag - otok Pag

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Grad Pag jedan je od najstarijih na istoimenom otoku. Trenutno broji oko 4500 stanovnika, a grad Pag ima još 10 sela.

Otok Pag jedan je od najvećih jadranskih otoka (285 km²) - peti po veličini, s vrlo stjenovitom obalom i mnogo uvala,  rta i plaža. Otok Pag karakteriziraju dugi kameni zidovi, aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo su ove biljke osnovna prehrana paških ovaca i daju poseban okus poznatom paškom siru.
 
Poznato je paško vino Žutica, rakija Travarica  kao i paška sol. Ovaj mineral nekada je bio cijenjen kao zlato (kg soli = kg zlata) koji je zahvaljujući generacijama otočkih obitelji i gradu Pag postalo zaštitni znak otoka - paška sol. U moru toplina od sunca tvori sastojak koji danas nalazite u svakom domaćinstvu, morsku sol. Nakon dolaska na otok Pag, preporučujemo vam da posjetite stalnu izložbu proizvodnje soli u gradu Pagu, gdje ćete bolje upoznati važnost ovog proizvoda za otok Pag. Morska sol je mješavina minerala prisutnih u morskoj vodi iz koje se dobiva postupkom isparavanja, tj. Voda isparava i ostaje morska sol.
Popularna paška čipka, koja se proizvodi od 16. stoljeća, proglašena je zaštićenim spomenikom kulture.

Vrijeme

vrijeme
22 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1012 hPa
  • Vlažnost: 49 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 0
počasí
Čet
20 °C
15 °C
počasí
Pet
21 °C
15 °C
počasí
Sub
23 °C
15 °C
počasí
Net
23 °C
16 °C
počasí
Pon
22 °C
16 °C

Povijest i spomenici

Naselje Pag na lokalitetu Stari grad, prethodnik današnjeg grada Paga, prvi put se spominje 976. godine, kada ga je osnovao hrvatski kralj Štjepan Držislav. Pag je 1244. godine postao kraljevski grad zahvaljujući odluci ugarskog i hrvatskog kralja Bele IV. Grad Pag bio je dugogodišnji suparnik grada Zadra, čiji su vojnici 1394. godine porazili paške stanovnike i opustošili njihov grad. No, 1403. grad i okolica postaju vlasništvo Mlečana.
Godine 1443. započela je gradnja novog grada Paga, oko 3 km sjeverno od prvobitnog naselja. Istaknuti hrvatski graditelj Juraj Dalmatinac osmislio je projekt izgradnje grada Paga, koji je stekao ime svog prethodnika Pag. Pag je grad pravih pravokutnih ulica što ga čini posebnim u odnosu na ostale dalmatinske gradove.
Crkva sv. Marije nalazi se u starom gradu od koje uvijek 15. kolovoza započinje hodočašće koje vodi do novog grada, do crkve Uznesenja Djevice Marije.

Kupanje i plaže Pag - otok Pag

Gradska plaža Prosika glavna je plaža grada Paga. Plaža duljine oko 800m ima blagi nagib od oko 30 stupnjeva do otvorenog mora, što je čini pogodnom za obitelji s djecom i neplivače. Dalje prema mjestu Vodice nalazi se plićak koji je čak i na udaljenosti od 80 m od obale dubok samo 100 cm i zbog toga je pogodan za vježbanje u vodi i šetnju.

Plaža Bošaca sastoji se od nekoliko manjih plaža popularnih sunčalištima.
Plaža Vodice
Plaža Bošana

Sportska ponuda

Grad Pag i njegova okolica nude široku paletu sportova za vrijeme vašeg odmora.

jedrenje na dasci
ronjenje nudi bogat morski svijet, potonuli brod, potopljeni grad Caska
biciklizam na 14 biciklističkih staza koje prolaze između vinograda, maslinika, suhozida
pješačenje do vrha Sv. Vid, najvišeg vrha otoka Paga

Kulturna događanja i noćni život

Krajem srpnja održava se Paški ljetni festival.

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj