Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Otok Lastovo

Hrvatska, Južna Dalmacija

Otok Lastovo spada u skupinu otoka Južne Dalmacije i nalazi se oko 15 km južno od otoka Korčule i zapadno od poluotoka Pelješca. Zbog velike udaljenosti od obale izgleda usamljeno, a iz daljine izgleda kao da se Lastovo utopilo u plavom nebu i nestao pod morskim dubinama. Rimljani su ga nazivali carskim otokom. O njegovoj prošlosti svjedoče i prekrasne građevine od bijelog kamena. Lastovski otočani već četiri stotine godina čuvaju staru tradiciju  karnevala tijekom karnevala koji slavi pomoć svetog Jurja u obrani otoka.
Lastovo je sačuvalo neke osobitosti ne samo u folkloru (prekrasne narodne nošnje, drevni običaji i svečanosti), već i u kulinarstvu (pripremaju se neka jela, koja nećete susresti nigdje drugdje na Jadranu). Povrh svega, ovdje se pije lokalno vino mareština.
Za izlet možemo preporučiti jednu od četrdesetak starih crkava, koje se nalaze na zanimljivim mjestima, uglavnom s lijepim pogledom. Najdragocjenija od njih je najstarija predromanička crkva sv. Luke, starom cestom od Lastova do Ubli (približno na pola puta). 

Vrijeme

vrijeme
5 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1021 hPa
  • Vlažnost: 50 %
  • Vjetar: 2 m/s
  • UV index: 1
počasí
Pon
7 °C
2 °C
počasí
Uto
8 °C
2 °C
počasí
Sri
8 °C
2 °C
počasí
Čet
7 °C
3 °C
počasí
Pet
7 °C
2 °C

Izleti u regiji Otok Lastovo

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj