Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Bol - otok Brač

Hrvatska, Srednja Dalmacija

Bol je najstarije obalno bračko naselje. Živi u osami južnih krajolika, u središnjem dijelu južne strane otoka, podno Bolske krune i Vidove gore - najvišeg otočnog uzvišenja i ujedno najvišeg vrha svih jadranskih otoka (778 m). Nekoliko se kilometara proteže uz sam morski rub. More je pred njim iznimno bistro, prozirni valovi doimlju se poput brušena kristala. Bol obiluje privlačnim plažama. Zapadno od Bola, plaža Zlatni rat jedna je od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Jadrana. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra u modrinu mora. Raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko podmorskog grebena. Vršak Zlatnog rata mijenja oblik, nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima. S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, u svečanom se miru uzdiže Dominikanski samostan. Njegov muzej raspolaže bogatom arheološkom zbirkom, te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama. Uz luku je oblikovana urbana jezgra Bola. Ondje se nižu barokni ljetnikovac, Loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil. Stilske građevine nenametljivo se uklapaju u skladnu cjelinu sklopova kuća izvorne pučke arhitekture. Bol je lokalitet iznimne maritimne pogodnosti. Njegova obala s mnoštvom kutaka mira i ugode pruža osjećaj velikog slobodnog prostora, stvorena je za meditacijsko opuštanje i za aktivan odmor.

Vrijeme

vrijeme
3 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1021 hPa
  • Vlažnost: 45 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 0
počasí
Pon
5 °C
-1 °C
počasí
Uto
6 °C
-0 °C
počasí
Sri
7 °C
-0 °C
počasí
Čet
5 °C
1 °C
počasí
Pet
6 °C
0 °C

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Povijest i spomenici

Brač je bio naseljen još u predhistorijsko doba, vjerovatno u mezolitiku, a sigurno u neolitiku, tj. krajem III. milenija prije Krista, predindoeuropskim stanovništvom, kojemu je glavno zanimanje bilo stočarstvo. U II. mileniju, u doba metalnih kultura otok su naseilili indoeuropski Iliri koji su bili više stočari nego ratari.
Rimljani nisu osnivali naselja ali su organizirali gospodarske nastambe (villa rustica).
Krajem VIII. ili početkom IX. stoljeća neretvanski Hrvati dolaze na ova područja. Potisnuli su romanizirano starosjedilačko ilirsko stanovništvo.
Otok Brač je u to doba pod franačkom vlašću. Početkom XI. stoljeća zauzimaju ova područja Mlečani. Sredinom stoljeća Brač je u okviru hrvatske države za vrijeme Petra Krešimira IV.
U XII. stoljeću ova područja su formalno pod Bizantom ali njima upravljavju Mlečani. Za vladavine kralje Kolomana, 1107. godine, Brač je u sklopu hrvatsko-ugarske države. Međutim, 1135., Venecija osvaja Brač, da bi oko 1170. opet bio pod Bizantom za kratko vrijeme, jer već 1180. ponovno je u sastavu hrvatsko-ugarske države. Andrija II., hrvatsko-ugarski kralj poklanja Brač krčkim knezovima Frankopanima. 

Potom Brač zauzimaju omiški gusari. Bračani mole Veneciju za zaštitu što im je bilo udovoljeno. Tako, 1. travnja 1278. godine ova područja dolaze pod vlast Venecije koja traje do 1358. Iste godine Brač još jednom ulazi u sastav hrvatsko-ugarske države. I dalje Brač često mijenja gospodare. Tako je 1390. godine pod zaštitom bosanskog kralja Tvrtka I., 1394. godine njime vlada hrvatsko-ugarski kralj Sigmund, 1403. godine otokom vlada Hrvoje Vukčić, a 1413. godine dolazi pod vlast Dubrovnika.
Najzad, 1420. godine, Brač osvajaju Mlečani i njime vladaju do 1797., tj. do propasti Venecije. Venecija je formalno poštovala dotadašnje komunalno uređenje i ostavila je sve oblike komunalne samouprave, ali u praksi djelovala je u skladu sa svojim zakonima i putem svojeg činovništva vrlo intenzivno se miješala u unutrašnje poslove komune. Ukinula je odredbe običajnog prava i uvela zajedničko zakonodavstvo pod upravom generalnog providura. Brački knezovi bili su mahom osiromašeni venecijanski plemići koji su dolazili na otok da se obagate. Sužavali su komunalnu samoupravu i ponašali se bahato. Padom Venecije Bračani su mislili da su se oslobodili svih obveza te da su sada slobodni. Međutim, iste godine, Austrija je zaposjela ova područja i njima vladala do 1805. godine. Požunskim mirom 1805. godine ovo područje je došlo pod francusku upravu koja uvodi mnoge gospodarske reforme. Ukida se plemstvo, osnivaju se škole. U prosincu 1806. Rusi zauzimaju Brač, ali već sredinom 1807. godine ponovno se vraćaju Francuzi, međutim nisu ni dalje imali mira. Engleski brodovi su u dva navrata napadali otok, 1811. i 1812. godine. U lipnju 1811. godine jedna je engleska korveta napala Bol, uništila u luci više brodova i odvukla na otok Vis bogat plijen žita, ulja i vina. Nakon pada Napoleona, Brač dolazi ponovno pod austrijsku vlast, 7. VII. 1814. godine. Godine 1823. dolazi do nove teritorijalne podjele otoka. Brač je podijeljen na 7 općina među kojima je i općina Bol. Predstojala je duga i teška borba za hrvatski jezik, za sjedinjenje s Hrvatskom. Bolski narodnjaci su konačno uspjeli 1883. godine osvojiti vlast u općini. Druga polovica XIX. stoljeća je vrijeme nacionalnog buđenja. Godine 1897. osniva se Hrvatska čitaonica. Od 1. XII. 1918. godine Bol je u sastavu nove države (Jugoslavija) u kojoj nisu ostvareni nacionalni snovi. Nakon burnog II svj.rata, Bol je u sastavu SFR Jugoslavije, sve do osnivanja samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Kupanje i plaže Bol - otok Brač

ZLATNI RAT - ova spektakularna plaža ima oko 530 metara. To je najpoznatija plaža hrvatskog dijela Jadrana, a nalazi se na otoku Braču. Za razliku od drugih plaža, ova ima jedinstveni oblik trokutastog špica. Kristalno plava, čista voda mora čini od nje mjesto koje morate posjetiti. Posebnost plaže leži u njenoj osebujnosti – plaža mijenja oblik sa plimom i osekom. Restorani, kafići, sportovi na vodi , to su tek neke od zabava na ovome otoku. Ispunjen kupačima i turistima iz cijeloga svijeta, zabava na ovome otoku ne prestaje nikada. Ova je plaža otvorena i za surfere i ljubitelje vodenih sportova. Možete i uživati u Medjunarodnih trkama na vodi koje se ovdje održavaju. Zlatni rat, koji nije poznat samo po zabavi, razlikuje se od ostalih plaža i po prirodnom okruženju. Okružena zelenim šumama bora i hrasta, te drugog drveća, prirodne ljepote ove plaže su razlog više da uživate u ovome mjestu.

PAKLINA NATURISTIČKA PLAŽA nalazi se na južnoj strani otoka, u blizini mjesta Bol, i svjetski poznate pješćane plaže "Zlatni Rat". U blizini uvale su i mnoge pješčane uvale i šljunčane plaže. Naturistički dio je šljunčani, a ako želite više privatnosti, možete šetnjom nastaviti prema zapadu gdje ćete naći mnoge šljunčane i stjenovite uvale. Ostale naturističke plaža na otoku mogu se naći na istočnoj obali, između Supetra i Sumartina.

PLAŽA KOD DOMINIKANSKOG SAMOSTANA - ova šljunčana plaža nalazi se u blizini Dominikanskog samostana u mirnoj uvali na istočnom dijelu mjesta, nedaleko od centra.

Sportska ponuda

Na raspolaganju Vam stoje kvalitetna tenis igrališta, oprema za tenis, ljubazno osoblje, te vrhunske tenis škole.
Tenis centar "Potočine" u Bolu brojio je 1984. godine 12 tenis igrališta. Danas se taj uistinu prekrasan tenis centar sastoji od preko 20 tenis igrališta sa crvenom zemljanom podlogom, okruženi zelenilom borova. Središnje mjesto svakako zauzima centralni teniski stadion na kojem su se odigrala mnoga uzbudljiva finala. A upravo su tenis turniri proslavili Bol, mnogobrojna državna, regionalna pa i svjetska prvenstva, FED CUP... Svi oni kojima "bijeli" sport nešto predstavlja u životu nipošto ne smiju zaobići Bol, bilo kao sudionici turnira ili kao rekreativci.

WINDSURFING

Bol je danas postao omiljeno okupljalište surfera iz raznih krajeva Europe i svijeta. Morski kanal izmedu otoka Brača i Hvara i vjetar koji u njemu puše pružaju idealne uvjete za windsurfing. Za sve surfere i one koji ce to tek postati u Bolu na raspolaganju stoje cak cetiri surf centra. Zahvaljujući njima Bol je stekao glas nadaleko poznate windsurfing destinacije. Svake godine održavaju se mnoga natjecanja. Za sve surfere i one koji će to tek postati u Bolu na raspolaganju stoje čak četiri surf centra. Windsurfing centri nude usluge iznajmljivanja kompletne opreme za jedrenje, kao i cuvanja Vaše opreme za vrijeme Vašeg boravka u Bolu. Takoder se organiziraju i škole jedrenja za pocetnike i za napredne

VODENI SPORTOVI

U akvatoriju oko jedinstvene plaže "Zlatni rat" možete uživati u mnogim sportovima i ludorijama na moru.
Možete plivati ili se pak provozati u čamcima, pedalinama, gondolama, kajacima...
I ljubitelji skijanja na vodi doći će na svoje.
Ovisnici o adrenalinu okušat će se u ludoj vožnji na bananama i kolutovima, a oni najhrabriji mogu uživati u brzinama vodenih skutera (jet-ski). Priliku da uživate u pogledu iz zraka pružit će Vam vožnja padobranom kojeg povlači gliser.Ipak najljepše trenutke priuštit će Vam ronjenje. Vodiči će Vas odvesti u razgledavanje mnogih atraktivnih podmorskih lokaliteta, a ukoliko nemate vlastitu opremu možete je unajmiti. Također se organiziraju i tečajevi u školi ronjenja. Stoga Vam ne preostaje ništa drugo već da dođete u Bol i da uživate na moru, nad morem i pod morem...

OSTALI SPORTOVI
Osim tenisom i windsurfingom po čemu je Bol najpoznatiji, te ostalim sportovima na moru, u Bolu još možete:
zaigrati mali nogomet
okušati se u rukometu
omjeriti snage u košarci ili basketu
skakati na trampulinu
voziti se biciklama (mountainbike)
zamjeniti "veliki" tenis stolnim tenisom
uživati u odbojci na pjesku...

Informacije o dolasku Bol - otok Brač

AVIONOM
Bol je u ljetnim mjesecima izvrsno povezan sa svim većim europskim gradovima. Zračna luka Brač se nalazi samo desetak kilometara od Bola. Croatia airlines, kao i drugi europski avio-prijevoznici nude vrlo povoljne sezonske letove do Bola, ali i do Splita, budući je Splitski aeroodrom
također vrlo blizu Bola
Zračna luka SPLIT -  Kaštela: www.split-airport.hr, Info tel: +385 (0)21 203 555, fax:+385 (0)21 203 422, Adresse: Zračna Luka Split - Kaštela, Cesta dr. Franje Tuđmana 96, P.P.2,  21210 Kaštela, HRVATSKA
Croatia Airlines SPLIT - http://www.croatiaairlines.com/, SPLIT, tel: + 385 21 203 183, email: flyonline@croatiaairlines.hr
Zračna luka BOL - Insel Brač: www.airport-brac.hr, Info tel: +385 (0)21 559 722, e-mail: ppr@airport-brac.hr

Vlakom, autobusom i automobilom
Hrvatska, a samim tim i Bol su izvrsno povezani cestovnom i željezničkom vezom sa Europom. Sve detaljne informacije o dolasku i stanju na cestama možete pogledati na stranicama Hrvatske turističke zajednice i/ili Hrvatskog autokluba. Ako ste već na Braču, svakodnevne autobusne linije Supetar-Bol možete pogledati na stranicama Autotrans Brač.
HAK Hrvatski Auto club - tel. 987, web: www.hak.hr, (Split) tel: + 385 (0)21 383 370, fax: +385 (0)21 383 418, e-mail: hak-split@hak.hr
Autobusni kolodvor Split - tel. +385(0)21 329 180, web: www.ak-split.hr, e-mail: info@ak-split.hr
Autotransport Split - tel. +385(0)21 482 353, web: www.autotrans.hr, e-mail: autotrans@ri.t-com.hr

Brodom

Tokom ljetnih mjeseci, trajekti i brodovi između Splita i Supetra voze svakog sata. Vožnja traje sat vremena. Više informacija o trajektnim i brodskim linijama, kao i red vožnje možete pogledati na stranicama Jadrolinije ili SEM Marine.
Ferry Jadrolinija Split - tel. +385 21 338 333, fax. +385 21 338 222, web: www.jadrolinija.hr, e-mail: ag.split@jadroliniija.hr

Kulturna događanja i noćni život

BOLSKO KULTURNO LJETO. Gotovo svakodnevno možete uživati u gostovanjima poznatih kazališta, nastupima renomiranih glazbenika, popularnih pjevača, te lokalnih kulturnih družina sa izvedbama lokalnih plesova, pjesama i predstava...
FOLKLORNA DRUŽINA KREJONCA osnovana je u Bolu, 4. kolovoza 1999. godine, kako bi otela zaboravu tradicijsku baštinu svojih predaka i sačuvala izvorno narodno blago izuzetne kulturne vrijednosti
KULTURNO POVIJESNI SPOMENICI. U Bolu i njegovoj bližoj okolici možete razgledati mnogobrojne kulturno-povijesne spomenike i graditeljska ostvarenja koja svjedoče o dugoj i bogatoj povijesti Bola i pričaju mnogobrojne legende...
GALERIJA UMJETNINA "BRANISLAV DEŠKOVIĆ". U bolskoj luci u renesansnoj-baroknoj palači nalazi se galerija umjetnina "Branislav Dešković", jedna od najvrijednijih galerija suvremene hrvatske umjetnosti s fundusom od preko 300 slika i skulptura...
PUSTINJA BLACA. Nekada je bila glasovita glagoljaška pustinja, podignuta uz visoku, strmu liticu. Danas su Blaca jedno od najljepših brdskih bračkih izletišta...
ZMAJEVA SPILJA. Zmajeva pećina i reljefi u njoj prvorazredni je spomenik pećinskog samostanskog života popova glagoljaša u XV. stoljeću...
DOMINIKANSKI SAMOSTAN. Samostan i muzej osnovan od strane dominikanskog reda jedan je od najljepših samostana ne samo na Braču već i šire...
Bol - otok Brač
Bol - otok Brač
Bol - otok Brač
Fotogalerija Bol - otok Brač (17)

Smještaj Bol - otok Brač

Apartmani Nina

Cijena od 0 €

Apartmani Tonka

Cijena od 0 €

Apartman Neda

Cijena od 0 €

Apartman Vanja

Cijena od 92 €

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj