Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Biograd na moru

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Biograd na moru poznato je i popularno mjesto za odmor, 28 km južno od Zadra, sagrađeno u 11. stoljeću, koje je nekada bilo sjedište hrvatskih kraljeva. Smješteno je na sredini jadranske obale, u Pašmanskom tjesnacu, okruženom zaljevima Soline i Bošane. Šetalište uz obalu pruža prekrasan pogled na Pašmanski kanal i istoimeni otok. U blizini se nalaze tri nacionalna parka: Paklenica, Kornati i Krka, kao i parkovi prirode Telaščica i Vransko jezero. Uz prekrasne plaže i širok raspon smještajnih kapaciteta, bogata je ponuda kulturnih događanja i sportsko-rekreativnih aktivnosti (jedrenje, ronjenje, košarka, odbojka na pijesku, nogomet).

Vrijeme

vrijeme
16 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1013 hPa
  • Vlažnost: 51 %
  • Vjetar: 5 m/s
  • UV index: 3
počasí
Uto
18 °C
10 °C
počasí
Sri
12 °C
9 °C
počasí
Čet
13 °C
7 °C
počasí
Pet
15 °C
9 °C
počasí
Sub
19 °C
12 °C

Povijest i spomenici

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji je u 11. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Ovdje je 1102. godine okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. O bogatom ugledu grada svjedoče i brojni sakralni objekti: crkva sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva sv. Ante (13. st.), crkva sv. Roka (16. st.) i bazilika sv. Ivana (11. st.), koji je jedini preživio razaranje Mlečana 1125. godine. Više o povijesti grada možete saznati u muzeju koji je otvoren iu večernjim satima tijekom ljetnih mjeseci. Svoj najveći razvoj Biograd na Moru doživljava u vrijeme kada je bio prijestolnica hrvatskih srednjovjekovnih kraljeva - hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana. Biograd je poznat kao sjedište biskupije i kao jedna od najvećih hrvatskih kraljevskih rezidencija za vrijeme kralja Petra Krešimira IV. u drugoj polovici 11. stoljeća koja je imala katedralnu crkvu sv. Ivana s istoimenim samostanom i dobio Biograd kraljevski imunitet 25. ožujka 1060. godine. Srce antičkog naselja nalazi se na malom poluotoku. Do kraja 19.st je grad bio zaštićen kružnim kulama. Uništeni su ostaci katedrale – bazilike s 3 zvonika i ostaci samostana sv. Ivana, a također i bazilike su kasnije pronađene i sačuvane. crkva sv. Tome je sačuvan samo u dijelovima. Oko antičkog naselja nalaze se ostaci manje crkve, au blizini je i groblje. Glavna crkva u ovom kraju je sv. Anastazije sagrađena je 1761. godine s baroknim oltarima od kojih je jedan od pozlaćenog drva Ostaci crkvice sv. Godine i sv. Antuna (1850.). Na širem području nalaze se i ostaci antičkog vodovoda. Gradski muzej ima čitavu arheološku zbirku s nalazima iz antičkog i raněchorskog razdoblja, kao i teret s broda s kraja 16. stoljeća.

Kupanje i plaže Biograd na moru

Plaža Dražice je glavna gradska plaža i nalazi se na jugoistočnoj strani grada. Proteže se gotovo od samog središta grada do mjesta gdje se nalazi kamp Soline i njegova pješčana uvala Soline. Ova plaža je šljunčana i pješčana s postupnim ulazom u more i već nekoliko godina nosi plavu zastavu (nagradu za čistoću). Na plaži se nalaze razne atrakcije - bazen sa slanom vodom (besplatan ulaz), gdje se navečer održavaju koncerti i diskoteke. Tobogan i tobogan, najam raznih sportskih vodenih rekvizita - pedaline, kanui, skuteri, čamci. Sportski teren za odbojku na pijesku, dječje ljuljačke, teniski tereni, ronilački centar. Cijelom dužinom plaže šetnica se proteže uz more do kampa Soline i nižu se restorani, slastičarnice i kafići. Plaža ima sanitarni čvor - WC, kabine za presvlačenje, ulaz za osobe s invaliditetom, služba prve pomoći.

Za one koji vole uživati ​​u miru plaže, preporučamo da preskočite kamp Soline i produžite do plaže Kumenat. To je mala šljunčana plaža s kafićem.

Odlučite li nastaviti šetnju doći ćete do područja divljih plaža, gdje ćete u manjim uvalama pronaći lijepe šljunčane plaže. Ova ruta vas vodi do uvale Crvena Luka, koja je prepoznata kao jedna od najboljih pješčanih uvala u regiji. Ovu šetnju preporučamo samo odraslim osobama, zbog neuređenog terena. Do plaže Crvena Luka može se doći i automobilom, parking se plaća lokalnom administratoru.

Plaža Bošana je šljunčana plaža koja se nalazi na sjeverozapadnoj strani grada, odmah iza pristaništa za jahte i možete šetati uz more do mjesta Sv. Filipa i Jakova. Putem ćete vidjeti niz malih plaža koje su šljunčano-pješčane u malim uvalama. Ove plaže su manje napučene i imaju postupan ulaz u more.

Sportska ponuda

Direktno u gradu, ali u neposrednoj blizini, nalazi se zaista bogata sportska ponuda: Biograd - tenis (mogućnost usavršavanja s trenerom), plivanje, vaterpolo na gradskom bazenu, odbojka na pijesku na plažama Soline i plaža Bošana, dvorana nogomet, nogomet na travi, košarka u natkrivenim dvoranama, stolni tenis, aerobik, ronjenje, jet-ski, vožnja bananom i ringom na napuhavanje, vožnja čamcem, najam jedrilica. U neposrednoj blizini biramo: jahanje, trekking, ribolov, biciklizam, speleologiju.

Informacije o dolasku Biograd na moru

Zračna luka Zadar - Zeminik - telefon: +385 23 313 311
web stranica: www.zadar-airport.hr
Croatia Airlines - poslovnica Zadar - telefon: +385 23 250 101
web stranica: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zadar - telefon: +385 23 311 086
web stranica: www.liburnija-zadar.hr
Autobusni kolodvor Biograd na moru - telefon: +385 23 383 022
Trajekt Jadrolinije Biograd na moru - tel.: +385 23 38 45 89
web stranica: www.jadrolinija.hr
Hrvatski autoklub - telefon: +385 1 987
web stranica: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

Od brojnih ljetnih kulturnih i društvenih događanja izdvajamo: Biogradsko ljeto koje tijekom srpnja i kolovoza nudi brojne koncerte pod vedrim nebom, tradicionalnu glazbu i plesne večeri uz živu glazbu na bazenu hotela Ilirija. Tijekom ljetnih Biogradskih igara možete vidjeti nastupe domaćih i stranih likovnih udruga, klape, razne izložbe umjetnika – fotografa i kipara. Biogradska noć odvija se na gradskoj obali kao jedna od glavnih manifestacija, prava je parada hrane, pjesme, plesa, vatrometa, morskih delicija i mesnih delicija.

Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj