Hrvatska sa Adria Planet - usluge na češkom jeziku!

Bibinje

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Bibinje je malo, slikovito mjesto, smješteno u neposrednoj blizini zadarske dalmatinske metropole Zadar. Idealno je mjesto za sve turiste koji žele miran odmor. Mjesto ima oko 3500 stanovnika. Bibinje je bilo naseljeno već u davnim vremenima. Blizina luke - marine Zlatna luka u Sukošanu - omogućava da Bibinje postane pogodno odmaralište za  vlasnike plovila i jedrilica.

Vrijeme

vrijeme
4 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1022 hPa
  • Vlažnost: 56 %
  • Vjetar: 6 m/s
  • UV index: 0
počasí
Pon
8 °C
1 °C
počasí
Uto
9 °C
3 °C
počasí
Sri
9 °C
4 °C
počasí
Čet
10 °C
5 °C
počasí
Pet
9 °C
4 °C

Praktične informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Povijest i spomenici

Bibinje se prvi put spominje 1214. godine. Područje Bibinja je bilo nastanjeno još u rimsko doba, što dokazuje i samo porijeklo imena Bibinje. Svoj naziv Bibinje su dobile po Vibiju (Vibius), rimskom patriciju koji je imao posjed na današnjem teritoriju Bibinja.
O samom postanku Bibinja se vrlo malo toga može sa sigurnošću reći jer manjka dokumenata koji bi o tome govorili. Ipak, po jednoj narodnoj predaji mjesto je prvobitno nastalo na vrhu brda iznad današnje lokacije (točnije, u Bibinskom polju na obroncima brežuljka). Danas se centar tog lokaliteta naziva Petrina po crkvici sv. Petra iz osmog stoljeća. Zbog kuge koja je tada harala, narod se s Petrine preselio u današnju postojbinu na poluotočić uz more.
Početkom drugog tisućljeća, Bibinje je bilo važan posjed hrvatskih kraljeva. Ipak, u to vrijeme Bibinje se ne spominje kao Bibanum, nego kao Tochinia (Točinja). 1066. godine, osnivanjem Reda Benediktinaca u Zadru, hrvatski kralj Petar Krešimir IV dao je kraljevski posjed Točinje (današnje Bibinje) Redu Benediktinaca kao dar u trajno vlasništvo. Od tada je Bibinje ostalo blisko povezano s Benediktincima u Zadru čiji je najveći posjed bio upravo u Bibinju. Pod zaštitom Reda Benediktinaca, u razdoblju od kasnog srednjeg vijeka pa sve do prvih upada Turaka, Bibinje je doživjelo zavidan gospodarski razvoj.
Sredinom 15-og st. započeli su napadi Turaka. To je jedno od najtežih razdoblja u cjelokupnoj povijesti Bibinja. 1468. godine Mletačka vlast je utvrdila Bibinje jakim obrambenim zidom i tornjem. Jedan od najvećih narodnih junaka iz doba borbe protiv Turaka je svećenik Stipan Sorić iz Bibinja. Njemu pripada zasluga ne samo za slobodu šire Zadarske regije, nego i za područje Dalmacije i Like. Poginuo je 1648. g. u Ribniku, u Lici. Iz Bibinja potiču mnogi svećenici koji su očuvali vjersku i nacionalnu osvještenost među narodom. Iz novije povijesti poznati su Fr. Ante Fuzul, Fr. Miho Levali, Fr. Petar Spanić i Fr. Marko Sikirić. Na području Bibinja postoji nekoliko crkvi. Najstarija je crkva Sv. Petra, koja potiče iz 8. stoljeća; zatim Crkva mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz 12. st. koja se nalazi na Punti u Bibinjama. U starom povijesnom središtu postoje 2 crkve: jedna je Crkva rođenja Sv. Ivana Krstitelja, najverojatnije iz 15. st., a druga Crkva sv. Roka iz 16. st. 1985. godine stanovnici Bibinja su izgradili novu crkvu - Crkvu uznesenja sv. djevice Marije.

Kupanje i plaže Bibinje

Bibinjske uvale odlikuju se lijepim i prostranim plazama koje predstavljaju najznačajniju atrakciju i najvrijedniji element bibinjske turističke ponude. Sve plaže Bibinja su u mjestu, komunalno uređene sa svim potrebnim sadržajima. 
Plaža Punta Rožica je glavna bibinjska plaža, a nalazi se u centru mjesta. Plaža je   šljunčana sa betonskim sunčalištima. Opremljena je tuševima, toboganom te kabinama   za presvlačenje.   Plaža Frnaža    
Plaža na škaljici nalazi se uz vanjski dio lukobrana uvale Jaz.   Plaža Šulterova vala
Plaža Lipauska
Plaža Punta nalazi se na istočnom kraju Bibinja uz Marinu Dalmacija. Plaža je   ljunkovita, a na plaži se nalazi restoran, caffe-bar te igrališta za odbojku na pijesku   na kojem se održavaju odbojkaški turniri koji privlače veliki broj gledaoca.

Sportska ponuda

Izgradnjom Marine Dalmacije u Bibinju su stvoreni idealni uvjeti za razvoj nautičkog turizma. U marini su locirani brojni charteri sa velikim brojem plovila koji pružaju mogućnost unajmljivanja brodova radi krstarenja Jadranom.
Prirodna ljepota našeg podmorja poznata je diljem svijeta. Ronjenje je sport koji ima sve više poklonika, to je užitak pustolovine, radost upoznavanja svijeta te bogatog svijeta riba.
Zaljubljenicima ovog prekrasnog sporta na raspolaganju je ronilački centar koji se nalazi u blizini samog Bibinja. Smješten je u marini Dalmacija koja je jedna od najvećih marina na Jadranu. Centar se nalazi 7 km južno od starog povijesnog središta grada Zadra, tj. svega desetak minuta vožnje automobilom.
Odlučite li se za biciklizam, nećete požaliti. Upoznajte se sa našim mjestom i okruženjem koje su idealne destinacije za zaljubljenike u biciklizam i prirodu. Doživite svu ljepotu i čari Bibinja.

U Bibinju gostima su na raspolaganju i ostale brojne mogućnosti rekreacije, prilagođene navikama naših gostiju. To su tenis, plivanje, odbojka na pijesku, stolni tenis, mali nogomet, basket, biciklizam, boćanje.

Informacije o dolasku Bibinje

Zračna luka Zadar - Tel.:+385 (0)23 205 800 web: www.airport-zadar.hr CROATIA AIRLINES- POSLOVNICA ZADAR,tel: +385 23 250 101, www.croatiaairlines.com
Autobusbni kolodvor Zadar - +385 (0)23 311 086,web: www.liburnija-zadar.hr Jadrolinija Zadar - tel. +385 23 25 05 55, web: www.jadrolinija.hr
Hrvatski auto klub - tel. 987, web: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

05.08.2006.   DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI
Susret folklornih skupina
 
11.08.2006.   SUSRET KLAPA "RASPIVANO BIBINJE"  
15.08.2006.   DOČEK FEŠTE - VATROMET - KONCERT  
16.08.2006.   FEŠTA SV. ROKA - KONCERT - VATROMET
Hrvatska Turistička Zajednica

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Odmor u Hrvatskoj